Образователното министерство е получило 6 пъти по-малко тестове от обещаните от Стойчо Кацаров

Образователното министерство е получило 6 пъти по-малко тестове от обещаните от Стойчо Кацаров
Публикация   07:44     28 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     675

   Въпреки че вчера на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че до края на съботния ден образователното министрество ще получи 1 млн. теста, които да използва за връщането в класните стаи на учениците от 5 до 12 клас, това не се е случило. Образователният министър Николай Денков заяви пред "Дарик радио", че ведомството е получило 168 800 теста, което е 6 пъти по-малко от заявката на Кацаров.

   Така в момента тестове има само за най-малките ученици - тези до 4 клас. По думите на Денков наличните тестове ще стигнат до 10 декември, но само за децата до 4 клас. Ако министерството получи пратка от 1 млн. теста, те веднага ще бъдат разпределени, за да може максимално голям брой ученици да се върнат в класните стаи.

   Денков каза още, че получените близо 170 хил. теста ще се използват приоритетно за най-малките деца, защото основната цел е те да учат присъствено.

   В публикация във Вайбър канала на образователното министерство от тази сутрин се посочва, че има налични 283 хил. теста и всички те са предназначени за учениците до 4 клас, за да може да стигнат до 10 декември.

   Заради мерките срещу разпространението на коронавируса вече повече от месец учениците от пети до дванайсети клас могат да посещават без ограничения всички обществени места, освен училищата. Парадоксалната ситуация е следствие от решение на здравните власти да не се изисква COVID сертификат за хората под 18-годишна възраст, но и да позволяват присъственото обучение в общините с висока заболеваемост само за учениците от първи по четвърти клас.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha