Четвъртък, 16 Май 2024

Представят изложбата "Русенската търговско-индустриална камара в стопанския живот на Русе" в Историческия музей

Публикация   20:27     05 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     573

    Днес пред Историческия музей бе представена изложбата "Русенската търговско-индустриална камара в стопанския живот на Русе". Експозицията е дело на уредниците от отдел „Нова история на България" Кремена Тодорова и Диана Ботева. Изложбата може да бъде видяна в зала "Княз Александър I".

   Появата на Първата българска частна търговска камара като свободно сдружение на търговското и индустриално съсловие носи със себе си отпечатъка на новото време и посочва необходимостта от създаване на подобни организации в България.

   Търговско-индустриалните камари се учредяват след като Осмото народно събрание приема законопроекта, внесен от тогавашния министър на търговията и земеделието Иван Евстатиев Гешов.

   Ролята на камарите е важна и разнообразна. От една страна те дават възможност на търговците, занаятчиите и индустриалците да защитават своите интереси, а от друга – улесняват правителството с мнения и съвети.

   Русенската търговско-индустриална камара се налага като необходима стопанска институция за голям регион от територията на България. Камарата успява да мобилизира усилията на местното, стопански активно население и се превръща във форум на демократичен диалог за избор на пътища към стопанския възход на страната. Работата ѝ в областта на професионалната просвета показва пряка ангажираност за създаването на професионални учебни заведения и тяхната издръжка.

   Изложбата може да бъде посещавана при спазване на всички мерки, предписани от Министерството на здравеопазването.

Тагове : изложба ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha