Здравното министерство отново промени условията за COVID сертификатите

Здравното министерство отново промени условията за COVID сертификатите
Публикация   08:53     04 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     472

инистерството на здравеопазването отново промени условията, при които COVID сертификати за ваксиниране и преболедуване са валидни в България. Достъпът до редица обществени места на закрито само с удостоверение за коронавируса бе обявен на 19 октомври, а два дни по-късно правилата бяха нагодени към българската реалност.

   С обновената заповед на министъра на здравеопазването Стойко Кацаров правилата отново се променят, като се изчистват спорни досега точки. В правилата досега удостоверението за преболедуване, когато заразяването е установено с антигенен тест, бе валидно от единайсетия ден, въпреки че задължителният период на изолация продължава 14 дни. В интервю за "Дневник" министър Кацаров заяви, че не смята да намалява срока, в който заразен човек не следва да излиза от дома си.

   Другото, което се променя с обновената заповед, е, че сертификатите за ваксиниране ще важат от петнайсетия ден на поставянето на първата доза. За около две седмици правилата предвиждаха удостоверението да може да се използва още от деня, в който е поставена първата доза (при двудозовите ваксини), въпреки че според световните научни изводи организмът изгражда ефективна защита две седмици след датата на поставяне на втората доза. Затова и в Европейския съюз сертификатите за ваксиниране се смятат за валидни четиринайсет дни след завършването на ваксинационния цикъл.

   "Дневник" обобщава последните обявени условия за сертификати за COVID-19, като някои от точките са валидни само в България. В заповедта вече изрично се посочва и че се признават удостоверенията от страни извън Европейския съюз за ваксиниране, преболедуване и изследване.

        За ваксиниране

   Сертификатът за ваксинация в Европейския съюз е валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза.

   Сертификатът за ваксинация може да се използва в България от 15-ия до 30-ия ден от поставянето на първата доза, когато човек е избрал някоя от двудозовите ваксини на "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" или "Астра Зенека"/Оксфорд. При поставянето на втората доза валидността на сертификата се удължава от същия ден.

   Сертификатът за ваксинация при еднодозовата ваксина на "Янсен" може да се използва в България от 15-ия ден след поставянето на инжекцията.

          За преболедуване

  Сертификатът за преболедуване в Европейския съюз е валиден на базата на изследване по PCR метода от 14 дни до шест месеца след положителния резултат.

   Сертификатът за преболедуване в България е валиден от 15 дни до година след положителния резултат. Изследването може да е било както с PCR, така и с антигенен тест.

         За изследване

  При сертификатите за изследване няма промяна в обновената заповед на министъра на здравеопазването.

  Сертификат за отрицателен COVID тест може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и с антигенен тест, но трайността при първия е 72 часа, а при втория - 48 часа. Изследването трябва да е направено задължително от лицензирана лаборатория, независимо дали в базата ѝ или в изнесен пункт.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha