Цената на безплатните антигенни тестове варира от 10 до 40 лв. Къде ги има?

 Цената на безплатните антигенни тестове варира от 10 до 40 лв. Къде ги има?
Публикация   07:07     27 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     575

Русе отсъства от картата за безплатни тестове

   Ето къде са лечебните заведения с лаборатории и самостоятелните медикодиагностични лаборатории, с които са сключени договори за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове (списък със 162 обекта, публикуван на сайта на МЗ).

  Цената на безплатните антигенни тестове варира от 10 до 40 лв.

   В различните градове и доставените тестове са различни. Не всички обаче са недоволни от тях.  Според лаборантите, тестовете са надеждни.

  Русе обаче отсъства от картата за безплатните антигенни тестове.

   За да се тестват пациентите с безплатните тестове, първо трябва да попълнят декларация. А част от тях отказват. Доводите на всички са различни.

              Кой има право на тези тестове?

    На практика всеки работник, служител, студент, пенсионер, който има нужда от зелен сертификат, не е ваксиниран и не е преболедувал от коронавирус, тоест - не фигурира в единния ковид, портал има право на антигенен тест. Ако работодателите в местата, в които се влиза със сертификат, пожелаят да тестват неболедувалите или ваксинираните си служители, трябва да организират отделно вземане на проби в специален разкрит пункт, близо до офиса, заведението или мястото, в което работят служителите им, като се договорят за това с някоя от сертифицираните лаборатории. Тестовете се осигуряват от лабораторията. Работодателят обаче не е длъжен да организира изследване, нито пък да го плаща.

    Ако в съответното дружество няма организирано тестване на служителите, всеки от тях трябва да се тества поединично.

   Ако клиент или служител влезе в обществено място без зелен сертификат и бъде открит от РЗИ, той дължи глоба от 300 до 1000 лв., а фирмата - от 1000 до 2000 лв.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha