Екокомисията към Общинския съвет- след час и половина заседание повечето от членовете и така и не разбраха защо ги събраха

Екокомисията  към Общинския съвет- след час и половина заседание повечето от членовете и така и не разбраха защо ги събраха
Публикация   08:45     26 Окт, 2021 /     Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     493

Според Даков РИОСВ умишлено го тласка към ОВОС, за да бави проекта, Станев твърдо отстоява позицията си и вижда решението на спора или в екоминистерството, или в съда

   Директорът на РИОСВ – Русе Анатоли Станев обясни защо се получава разминаването между първоначално даденото становище от РИОСВ, че няма нужда от ОВОС, и последвалото решение на директора, че такава оценка е необходима. Това стана ясно от проведеното вчера извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет вчера.

  Станев заяви в самото начало, че решението за необходимост от ОВОС е във висяща процедура поради обжалване от страна на инвеститора пред МОСВ и няма да обсъжда въпроси дали е имало натиск, нито ще навлиза в детайли, които биха опорочили процедурата.

   Това събуди духовете и членове на комисията поискаха все пак някаква по-конкретна информация. Част от тях също не бяха на ясно кой и защо свиква това заседание. Тогава председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев обяви, че инициативата е негова и го е направил заради общественият интерес и чувствителността на гражданите към темата "чист въздух".

  Собственикът на ДД "Логистика" Красимир Даков, който не бе поканен от организаторите /Иво Пазарджиев заяви, че това е така, защото така е преценено/, присъства и представи своята позиция, като категорично заяви, че производството е чисто и дори това всеки един от присъстващите може да го установи..

  Обясненията му и спора между него и Директора на РИОСВ явно не помогнаха на членовете на комисията да получи просветление кое е вярно и кое- не е. Затова Деяна Тонева /ДБ предложи на инвеститора да минел през ОВОС, щом всичко му е наред.

  Атнатоли Станев каза, че в процедурата по ОВОС няма нищо рестриктивно и с нея се изясняват неща, които не са станали ясни от инвестиционното предложение. Той заяви, че оценката ще даде отговор на въпросите, зададени и от общинските съветници дали производството ще отделя вредни емисии или не.

   В отговор на тези мнения Даков обясни, че тази процедура ще забави допълнително реализирането на проекта. Той изрази съмнение, че и всичко това се прави именно с такава цел. С колко ще е евентуално забавата Даков каза, че е възможно, като се съди по сегашните действия на РИОСВ, тя да се проточи до година и половина- две. А в сегашната ситуация, когато цените на всичко летят нагоре, това ще се отрази негативно върху инвестиционния проект.

  Според Станев дйствията му са напълно законосъобразни и са по съществуващата процедура. Той е на мнение, че Даков тълкува неправилно заповедта на министъра за отмяна на решението му, с което той отменя становището на неговата заместничка.

  Станев е на мнение, че изходът от този спор ще намери решение или в екоминистерството, или в съда.

   Във водовъртежа на спора бе замесена и Община Русе, като зам. кметът Димитър Недев защити институцията и нейната позиция по отношение на издадените документи във връзка с инвестиционното намерение на ДД "Логистика".

  Така след малко повече от час и половина стана ясно, че Комисията не успя да добие достатъчна информираност за да изрази свое становище или решение. За каквито всъщност няма и правомощия.

   До колко и как са информирани, Красимир Даков заяви, че още в петък е входирал в деловодството всички документи, които членовете на комисията са получили и това е направил той, а не ръководството на Общинския съвет. Но явно, и този път се е познатата практика, предварително изпращаните документи да си остават без необходимото внимание.

 

   Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев е категоричен, че разминаванията между РИОСВ, Община Русе и дружеството с инвестиционни намерения „ДД Логистика“ по отношение на изграждането на инсталация за производство на няколко вида латексови продукти, трябва да бъдат проверени относно тяхната законосъобразност, а действията да бъдат „максимално бързи“. Това се казва в съобщение на страницата на Общинския съвет в петък миналата седмица.

   Пазарджиев настоява общинските съветници, членове на комисията по Екология, да установят всички възможни причини, които биха довели до замърсяване на околната среда и атмосферния въздух, а след това те да бъдат описани като официално становище. Това е в правомощията на комисията.

   Очаква се изпълнителният директор на „ДД Логистика“ да премине процедура по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), а след това Регионалната инспекция да вземе решение дали може да се справи с потенциалните източници на замърсявания, които според публикации в медиите, поне на този етап, са три.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha