Ръководството на консолидационната компания се промени след конкурса, обявен от Кирил Петков

Публикация   12:01     21 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     361

   Дали анонсираните от бившия министър на икономиката Кирил Петков промени в Държавната консолидационна компания (ДКК) ще продължат засега не е известно, но назначените от него директори вече не са част от ръководството на компанията.

   Едната причина е, че Валери Белчев стана министър на финансите на мястото на Асен Василев, който заедно с Петков даде началото на нов политически проект. Другата е, че в края на септември изп. директор, определен от Петков докато бе на поста, Анастас Гогов е бил освободен. Това се вижда от справка в Търговския регистър.

   Междувременно в сряда от ДКК изпратиха съобщение, с което уведомиха в ръководството след като чрез конкурс са избрани нови членове на Съвета на директорите. Те са Александър Михайлов и Чавдар Христозов. Освен това Ваня Караганева, която е независим представител на Съвета на директорите на ДКК от септември, вече е представител на държавата след конкурса на министерството. Новите членове се присъединяват към досегашния ръководен състав на ДКК, който включва Рая Каназирева (изпълнителен директор), Радостин Вазов и Диляна Софиянска.

   Още след като пое поста Кирил Петков заяви промени в две проблемни структури - Българската банка за развитие и ДКК. Петков и ръководството на компанията влизаха неколкократно в сблъсъци като те атакуваха действията му като обявиха, че двамата, назначени от него, са заели постовете без конкурс, което противоречи на Закона за публичните предприятия. В отговор министърът посочи, че той е назначил временно изпълняващи в съвета, защото, когато изтичат средства от държавата, не може да се чака всички процедури да минат, без да се предприеме нещо. Междувременно бе обявен и конкурс, резултатите от който бяха оповестени вчера.

   Петков обяви през юни, че държавната фирма "Монтажи", която е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), също както и "Автомагистрали", е сключвала договори с подизпълнители за изпълнение на възложени на нея дейности, като са плащани милиони в аванс.

   Подобна схема с участието на ДКК и "Монтажи" беше осветлена и при проекта за изграждане на правителствения комплекс в "София тех парк". Впоследствие министърът на икономиката започна процедура за освобождаване на Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор.

   През април се разбра, че правителството на Борисов, което тогава бе вече в оставка, е подновило и разширило съвета на директорите на ДКК. С този ход на поста бе "бетониран" тъкмо Явор Спасов.

   ДКК управлява милиони, тъй като обединява всички държавни фирми под шапката на Министерството на икономиката.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha