Петър Ганев: Индустрията в Русе трябва да се развива в посока на по-висока добавена стойност

Петър Ганев: Индустрията в Русе трябва да се развива в посока на по-висока добавена стойност
Публикация   10:25     01 Окт, 2021 /     Текс и снимка: Румен НИКОЛАЕВ   /     540

Реален и устойчив индикатор за истинска промяна е когато идват повече млади хора, отколкото си тръгват, смята икономистът

    Русе е най-големият индустриален център в Северен Централен район, а като услуги е на сходно ниво с това на Велико Търново. Но тук имаме микс от производство и услуги, а индустрията е много близо до града, което на други места не е така.

     Развитието на индустрията в Русе е добре показано в луксозното издание на Инвестиционен профил на  Община Русе. Това каза старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев по време на представято на бизнеса в Русе на форума, организиран от Капитал. Фактът, че градът е на 5-мо място в страната по население говори, че има млади хора и за възможност за развитие на дигиталните услуги.

  Почти всички български общини по поречието на Дунава губят население не само по естествени причини- механичният прираст е отпицателен- повче хора напускат, отколкото идват. Това нещо е на кантар единствено в Русе. /б.р. Русе се топи според статистиката с по около 3000 души годишно вече 10 години/ .

   Реален и устойчив индикатор за истинска промяна е когато идват повече млади хора, отколкото си тръгват. Това може да стане чрез микс от интересен социален живот, индустрия, услуги, университет... Но факт е, че трудно се обръща спадът на населението, трябва да се печелят млади хора.

    След COVID посоката е трансформация на икономиката. Става въпрос Русе да заложи на развитие на индустрия и услуги с по-висока добавена стойност,  нещо, което Астра биоплант прави. В цялата група има пристанище, което реализира 15 на сто от речните товари в страната, има железопътен превоз, който осъществява 10 на сто от ж.п. товарите, както и производството на биодизел.

Гледайки стълбицата на добавената стойност, компанията залага основно на български продукти, изкупувайки половината рапица от българските земеделци, както и слънчоглед, което влиза в крайния продукт- биодизел.

  Това е пример за един успешен икономически модел с добра добавена стойност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha