The Telegraph: Талибаните са заловили американско оръжие за 85 милиарда долара

The Telegraph: Талибаните са заловили американско оръжие за 85 милиарда долара
Публикация   18:43     30 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     346

   Талибаните са заловили военно оборудване на САЩ на стойност 85 милиарда долара и са получили достъп до биометрични данни от афганистанците, които са помагали на войниците на американската армия през последните 20 години. Това заяви американският конгресмен, цитиран от британския вестник The Telegraph, предава "Фокус". 

   Бившият резервист на ВМС на САЩ Джим Банкс заяви, че сред огромното количество техника и оръжия, изоставени в Афганистан, има 75 000 превозни средства, 200 самолета и хеликоптери и 600 000 малки и леки оръжия.

   Говорейки във Вашингтон, Банкс каза:

   „Днес талибаните имат повече хеликоптери Black Hawk, отколкото 85% от страните по света.“ Талибаните са получили и очила за нощно виждане, бронежилетки и медицински консумативи, каза той.

   Банкс е уверен в тези цифри, тъй като той е работил като чуждестранен търговски агент, придобивайки доставено от САЩ оборудване и оръжия и след това ги е прехвърлил на афганистанската армия.

   „Това е немислимо за мен и другите, но сега талибаните разполагат с биометрични устройства с пръстови отпечатъци, сканиране на очите и биографии на всички афганистанци, които са били на наша страна и са ни помагали през последните 20 години“, каза Банкс.

   „Администрацията няма план да връща тези оръжия. Тя няма да изисква отговорност за това оборудване и оръжия - продължи конгресменът.

   „Ако тези оръжия бъдат използвани сега или в бъдеще за увреждане, нараняване или убиване на американци, кръвта ще бъде по ръцете на Джо Байдън. Думите му бяха разпространени в социалните мрежи от консервативния депутат и бивш военнослужещ Джони Мърсър.

   "Срамота е. Дадохме им имената на онези, които се готвеха да се бият с тях. И ние ще оставим някои от тях и те ще станат жертви на насилието, което видяхме на летището “, каза той.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha