АМ "Хемус": Строи ли се в момента магистрала между Плевен и Велико Търново

АМ
Публикация   06:44     21 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     1568
От Плевен до Велико Търново (лотове 4, 5 и 6) АМ "Хемус" не се строи – поне такава е официалната позиция на МРРБ, която bTV цитира. Но на място строителни работници от другите лотове казват, че е имало старт на дейности – обаче техниката и хората били вече изтеглени.
 
   Повече от очевидно е, че магистралата е изградена до някакъв етап, посочват журналистите от телевизията, отишли на място. Има очертан път, дори може да се кара с около 60 км/ч – около 15 километра след Плевен в посока Велико Търново. Бившият шеф на "Автомагистрали" .
 
   Стоян Беличев обаче казва, че не му е известно да са извършвани строително-монтажни дейности.  13% от работата е свършена, платени са 70% от парите – това каза служебният регионален министър Виолета Комитова за цялата АМ "Хемус" до момента.
 
   Официално лот 4 се води в процес на документално завършване на процедурата. А до Плевен магистралата се строи.

   От Плевен до Велико Търново магистралата е разделена на още 3 лота- 4, 5 и 6. Работниците признават, че в този участък не се строи, а машините на са на терен. По думите им е възможно работата да е спряла заради липса на разрешителни за строеж.

  Според регионалното министерство след Плевен в посока Велико Търново строителство не е извършвано, защото няма разрешение за строеж. Въпреки твърдението на властите, че няма строителни дейности, екипът на БТВ се движи по изградено донякъде трасе с автомобил, но техника няма никъде.

 
   Има и трябва да се разлика между ново строителство, какъвто е случаят с АМ „Хемус” до Шумен, и ремонт, заяви министър Комитова. Тя посочи една от най-големите разлики между двата вида дейност – отчуждаването на земя, което може да трае много време, заради несъгласие за даваната от държавата цена или невъзможност да бъдат открити собствениците на земята. Преди това обаче се изготвя подробен устройствен план (ПУП) След това редът за успешно и нормално приключване е следният – прави се инвестиционен проект, със съответните планове и евентуално се издава разрешително за строеж, след което се строи и се приключва с Акт 16 т.е. обектът бива пуснат в експлоатация.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha