Как да зареждаме правилно лаптопа?

 Как да зареждаме правилно лаптопа?
Публикация   06:25     09 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     631

   Една от любимите ни характеристики при лаптопите е, че имат собствена батерия и можем да ги използваме навсякъде. Батериите обаче изискват специално внимание и много лаптопи бързо стават неизползваеми навън, защото не сме се грижили за тях по подходящ начин. Ето няколко важни трика при зареждането на лаптопа, които ще Ви помогнат да се радвате на машината си много по-дълго и ще Ви спестят разходите за нова батерия.

   Изключвайте го понякога

Вероятно знаете, че батериите са проектирани така, че да могат да понесат определен брой цикли на зареждане и разреждане. Ако работите предимно на едно място, вероятно оставяте лаптопа постоянно включен в захранването, за по-голямо удобство. Но това не е добре за батериите. Всъщност, за да използвате по оптимален начин и максимално дълго батерията си, тя не трябва да бъдат нито докрай разреждана, нито докрай зареждана. Постоянното оставяне на лаптопа включен в мрежата означава, че батериите остават дълго време на пълен заряд. Освен това при някои модели може да се появи прегряване, което определено не е полезно за електрониката. Факт е, че новите литиеви батерии понасят по-добре пълно зареждане. Голяма част от моделите имат дори вградени защити, които прекъсват подаването на електричество към батерията, когато тя е вече заредена. И все пак е добра идея да не оставяте устройството си постоянно включено в мрежата. Използвайте го изключено понякога.

    Не оставяйте батерията да се изтощи напълно

   Вероятно сами се досещате, че да чакате батериите на лаптопа да се изтощят докрай също не е добра идея. Повечето батерии в днешните лаптопи са литиево-йонни или литиево-полимерни и наистина понасят много цикли на зареждане, но въпреки това честото пълно разреждане ще намали живота им значително.

           Златното правило

   Златното правило на специалистите е, че батерията трябва да се поддържа през цялото време със заряд между 40 и 80%. Това ще ѝ осигури максимално дълъг живот. Батерии, заредени до 100%, ще имат живот около 300-500 цикъла на разреждане. Ако ги зареждате до 80%, ще можете да ги използвате четири пъти по-дълго. За да следите процентите, достатъчно е периодично да кликвате върху символа с батерия в горния или долния десен ъгъл на екрана си. Така ще виждате какво е нивото на зареденост в момента. Все пак имайте предвид, че след около година така или иначе ще загубите около 20% от капацитета на батерията си, независимо колко добре се грижите за нея.

    Допълнителни правила за по-дълъг живот на батериите

   Когато включвате захранващия кабел, винаги първо включвайте щепсела в електрическата мрежа, а след това – другия му край в лаптопа. Освен от зареждането, животът на батериите зависи в голяма степен и от температурата. Така че можете да положите още малко грижи за тях, като им осигурите по-добро охлаждане. Високата температура не е приятел на електрониката и на батериите на лаптопа в частност. Затова се погрижете да държите компютъра си поне на твърда повърхност, която ще осигури добра вентилация под него. Още по-добре е да имате охлаждаща вентилаторна поставка, която в горещите летни дни е направо задължителна. Ако усетите, че лаптопът се нагрява по-бързо или повече от обикновено, проверете състоянието на вградения вентилатор – възможно е да има нужда от почистване, ремонт или смяна.

Тагове : лаптоп ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha