Сряда, 9 Октомври 2024

Очаквано: Депутатите няма да си намаляват основните заплати

 Очаквано: Депутатите няма да си намаляват основните заплати
Публикация   06 Авг, 2021   /     akcent.bg   /     579

   Депутатите няма да намаляват основните си заплати. Те остават равни на три средномесечни възнаграждения в обществения сектор. Това решиха народните представители, приемайки окончателно правилника си за работа в 46-ото Народно събрание. С решението си те отхвърлиха идеята на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" месечната заплата на народните представители да стане 1570 лв. Предложението беше подкрепено от 8 народни представители, 109 бяха "против", а 31 "се въздържаха".

   Според председателя на Народното събрание Ива Митева трябва да се мисли за нов модел на определяне на възнагражденията в държавната администрация, който да премахне диспропорцията в заплащането.

   "Не знам дали г-жа Манолова си дава сметка как се определят възнагражденията в държавната администрация. Те са процент от депутатските заплати и намаляването на възнаграждението на народните представители ще доведе до редуциране и на парите на държавната администрация", каза Митева. 

   В отговор Манолова изтъкна, че за българските граждани, които получават по 700 лв., този спор е абсурден.

   Отхвърлено беше и предложението й депутатите сами да си поемат транспортните разходи за автобусни, жп и самолетни билети при изпълнение на задълженията си. Така, например, ще се признават разходите за самолетни билети на народни представители от райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и отстоящи на повече от 250 км от София. Депутатите, отговарящи на тези критерии, ще имат право на до 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, а за останалите - до 12 самолетни билета, предава БТА. 

   Отпадна и възможността от стария правилник депутатите да получават допълнителни възнаграждения до 25 на сто от основното си месечно възнаграждение при реализиране на приоритетни за страната задачи.

   За облекло парламентарните служители ще получават пари в размер до 2 средномесечни работни заплати на работещите в бюджетна сфера, е записано още в новия правилник. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha