Неделя, 3 Декември 2023

Всички отворени в к.к. Албена хотели са пълни с български и чуждестранни туристи

Всички отворени в к.к. Албена хотели са пълни с български и чуждестранни туристи
Публикация   10:17     02 Авг, 2021 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     959

700 са чуждестранните работници в комплекса. Нов 5-звезден хотел ще отвори врати догодина

  С Маргита Тодорова, директор „Експлоатация, маркетинг и продажби“ разговаря Румен Николаев

- Как оценявате сезон 2021 към настоящия момент?

   Цифрите показват, че този сезон ще достигне до 40 процента от обемите и оборотите от 2019 година. И тази година минава поз знака на пандемията. Доста е сложна организацията и обслужването на туристите, с малка прогноза за предвиждане. Резервации, обслужване се извършва в последния момент, почти в движение.

  Ако не се случи нещо непредвидено в рамките на август, нещата ще бъдат така.

- Какви чужди туристи почиват в момента в "Албена"?

   Освен румънци и българи, в "Албена" почиват поляци, чехи, германци и французи. Повечето от тях идват организирано чрез туроператор, а около 30 на сто от туристите пристигат самостоятелно с резервации чрез нашия сайт и другите канали.

  - Тази година впечатление прави както при вас, така и на доста други места по Черноморието, че плажовете "отесняха". На какво се дължи това?

   Така е. С намаляването на цената на шезлонги и чадъри, при нас специално, дойдоха много външни гости....

- Ваши служители споделят, че през почивните дни на входа на "Албена" се извиват километрични опашки...

   Да, определено това е и висока оценка за добре поддържания плаж. Но това ,от своя страна, създава до известна степен притеснение за гостите на комплекса, настанени в хотелите. Въпреки че даваме възможност да се използва свободната зона, всички предпочитат сянката на големия чадър и шезлонга за по лев всеки един. Така ще продължим до края на сезона.

  - Работата по подобряване условията за почивка в "Албена" и по-конкретно в някои хотели  продължава...

  Поддържането на високото качество, независимо от различните турболенции, е  основен ангажимент на всички, които работим в "Албена". Вече и хотел "Славуна" е завършен и отговаря на нивото на "Гергана". Обновихме и хотел "Мура".  Подобряваме условията и във вече съществуващите.

   Догодина ще бъде завършен и ще приеме първите туристи новият петзвезден хотел "Амелия", който е построен на мястото на стария хотел "Дружба".

- Кой е предпочитаният период време, в който туристите идват в "Албена"?

   Основните пазари, с които работим, предпочитат, по различни причини, средата на юли до края на август. Заради здравните ограничения тази година румънци и българи се съсредоточиха в края на юли и началото на август. В момента в "Албена" отворените хотели са пълни.

- А те са...?

Отворени са 21 хотела от 33 общо.

- Персоналът в туристическия бранш е сериозен проблем. Как се справяте тук предвид пандемията и решението на част от вече работещите да се откажат от професията сервитьор, камериерки и рецепционисти?

   За съжаление нещата станаха много по-сложни. По принцип и без пандемията имаше недостиг на персонал поради факта, че много от квалифицираните ни служители и работници отидоха на работа в чужбина. Така ние сме принудени да работим и работим с чужденци. Тази година трудно прогнозирахме отварянето на хотелите, както и да намерим персонал.

   На определени позиции в момента имаме чуждестранни работници. Спрямо миналата година са доста повече, а към 2019 г. с 300 по-малко или 700 души. Те са основно украинци и киргистанци. Към тях може да причислим и студентите от Турция и от Италия, които са на стаж.

  - Какви са прогнозите, какви са проучванията за развитието на туристическия бранш?

  За съжаление е спаднал интересът за работа в туризма. Това го показват и намалелите бройки в специализираните паралелки в училищата.

- В момента проблемът "заплата" е останал на заден план в сравнение с очертаващата се загуба на интерес към професията"?

   Трайната загуба е породена от факта, че браншът не може да гарантира целогодишна заетост, което не изглежда привлекателно за човек  над 30 години...

- Впечатление правят и т.н. преди време "гларуси", спасителите, доста на възраст изглеждат?

   Да, за съжаление и тях ги няма особено. Трудно се намират спасители. Сертификати се издават само от БЧК и това прави придобиването им по-трудно. А голяма част от тях работят в момента в чужбина.

    "Албена" е един от малкото курорти по Черноморието, който привлича туристи и почиващи извън сезона, който тук приключва в средата на м. октомври. Ако няма някакви нови непредвидени ситуации с коронавируса, ще работим целогодишно с възможностите, които предоставя "Медика Албена". Предлагат се различни програми за постКовид профилактика.

  И тази година проведохме нашите спортни турнири, европейски първенства и работническите спартакиади. Една част от тях се състояха през пролетта, а друга- предстои да се случат през есента.

-  Със сигурност интересът към цените и по-конкретно към сезонното намаление е голям. Кога ще се случи?

   От 25 август влизаме в т.н. междинен сезон, а за хотелите в парковата зона- от 19 август. Ще продължи да работи и програмата "60 плюс" за хора, които предпочитат курорта преди всичко като място за почивка.

Тагове : Албена , хотели ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha