Четвъртък, 16 Май 2024

БСП се събира за изборната загуба: Опозиционери искат оставки, Нинова - да реди правителство

БСП се събира за изборната загуба: Опозиционери искат оставки, Нинова - да реди правителство
Публикация   08:55     25 Юли, 2021 /     akcent.bg   /     372

   За първи път след поредния изборен спад БСП ще анализира загубата си днес на закрито заседание на широкото ръководство - Националния съвет, в което ще участват и депутатите от левицата, и коалиционните партньори.

    В напрегнат момент с очаквани искания и слухове за подготвян протест за оставката й Корнелия Нинова трябва да постави два въпроса на партийния пленум - да подкрепя ли парламентарната група на левицата правителство на "Има такъв народ" чрез подкрепа за конкретни политики и дали лидерът й има зелена светлина при трети мандат да се опита да състави програмно правителство с четирима-петима министри.

   Според социалисти предстоят тежки дискусии на "Позитано" 20, след като "БСП за България" едва не остана четвърта политическа сила на изборите на 11 юли. Решението какво ще правят депутатите при гласуване на правителство също няма да е лесно, тъй като сред червените има различни мнения как трябва да се постъпи понеже нови избори щели да са "катастрофа за партията".

         Горещият картоф

   Официално днес Корнелия Нинова ще поиска мандат от партийното ръководство да продължи разговорите с "Има такъв народ" за формиране на бъдещо управление. Според социалисти обаче трябва да се вземе решение дали депутатите ще подкрепят правителство при някои условия или само някои негови политики. На срещата в събота се разбра, че двете партии сходства за съдебната реформа и преизчисляването на пенсиите, но и различия - откога да бъдат увеличени възнагражденията за старост, както и за приватизацията на Българската банка за развитие, отдаването на магистрали на концесия, демонополизация на здравната каса.

   Корнелия Нинова иска и мандат от "Позитано" 20 да се опита да състави правителство с третия мандат, ако президентът Румен Радев го даде на БСП. Планът е да се поканят няколко министри от служебния кабинет, сред които - според спекулациите - Янаки Стоилов, Атанас Пеканов и Кирил Петков. Които и да са министрите, правителство с мандат на БСП трудно ще получи подкрепа в парламента.

   Социалисти смятат, че Корнелия Нинова вероятно ще трябва да опита и двата варианта да има правителство, тъй като при нови избори и загуба няма да успее да удържи лидерския пост.

          На дневен ред (ли) е оставката

   След изборните загуби и на 4 април, и на 11 юли лидерът Корнелия Нинова обяви, че няма да подава оставка, защото предстоят тежки преговори. Ако след първата загуба смени Изпълнителното бюро, за да "отпуши напрежението", след втората според слуховете се планира силно противопоставяне срещу лидерството й, в т.ч. и протест пред "Позитано" 20.

  Според част от вътрешната опозиция оставката на Корнелия Нинова вече е на дневен ред. Такава позиция официално заяви лидерът на софийската организация Калоян Паргов преди дни, но пък критиките към него са, че левицата в София нямала и 100 хил. гласа. Очаквания са, че оставката на лидера ще искат и някои нейни критици като Кирил Добрев, Костадин Паскалев и др.

   По устав обаче ако не си я подаде сама, оставката на Корнелия Нинова може да искат само половината от членовете на партията. Критиците й могат да поискат свикване на конгрес, който да върне старите правила за избор на лидер, т.е. да я свали и да назначи например временно ръководство. Според едни партийци предложението едва ли ще мине при гласуване на Националния съвет, но напрежение ще има. Други пък смятат, че конгрес така или иначе скоро трябва да има и може и такъв да бъде свикан.

   На фона на напрежението избраният за депутат от Русе Крум Зарков пита местните социалисти дали той или някой друг да използва единствения мандат в парламента.

      Как да се печели подкрепа

   БСП и коалиционните й партньори ще търсят и причините за изборния спад. На 11 юли подкрепата на "БСП за България" е 365 695 гласа, докато на 4 април, когато за първи път от 20 години лявата партия стана трета сила, бе повече 480 146 гласа. На предишните избори - на 26 март 2017 г., за "БСП за България" са гласували 955 490 души. т.е. тази година бележи двоен спад.

   Предстои отново да се правят анализи по места защо БСП губи гласове. Предстои и предложение за по-голямо ляво обединение, но не е известно какви други партии могат да бъдат приобщени и дали ще се прави опит за бъдещи обединения с формациите на напусналите партията Мая Манолова и Татяна Дончева.

Тагове : Нинова , БСП ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha