Иво Прокопиев: Гражданите трябва да си върнат държавата и законността, а предприемачите - пазарната икономика

Иво Прокопиев: Гражданите трябва да си върнат държавата и законността, а предприемачите - пазарната икономика
Публикация   09:06     20 Юли, 2021 /     akcent.bg   /     667

ражданите трябва да си върнат държавата и законността, а предприемачите - пазарната икономика. Без това да се случи няма как да ускорим икономическото ни развитие", коментира в неделя (11 юли) пред Дневник предприемачът и съиздател на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев.

   Той участва в дискусия за това от какви промени има нужда българския бизнес, за да се развива по-успешно.

   "Ако няма върховенство на закона, договорите не се спазват, не може да си вземеш това, което ти дължат и може във всеки един момент твоята дейност да бъде спряна, каквото и да говорим, нищо добро няма да се случи в икономическата среда. Част от това гражданите да си върнат държавата всъщност е и втората зона на обществената свобода - свободата на медиите и свободата на изразяване. Тя е тази, заради която бяха атаките срещу "Капитал" и "Дневник" и срещу мен - заради това, че свободните медии са абсолютно несъвместими с модела на завладяната държава, защото тяхната роля е да гарантират, че в обществения дебат истината се казва свободно, може да има свободен спор и аргументите да могат да бъдат казани изцяло, а не да имат служебни победители", коментира той.

   "Освен гражданите да си върнат държавата и да има върховенство на закона, бизнесът трябва да си върне пазарната икономика. Ние сме в една много странна ситуация, в която заради огромното количество европейски фондове, които нахлуват в икономическата ни система, ние сме на път да престанем да бъдем конкурентна пазарна икономика, а да станем централно планирана от правителството икономика".

   "От началото на членството ни в Европейския съюз досега грубо в България са влезли около 23 милиарда евро, а в следващите 6 години от различните инструменти сумата, която би могла да влезе, е около 30 милиарда евро. За размера на брутния вътрешен продукт, това е колосален обем пари и ако не се смени философията, по която се харчат тези фондове и не се разбере, че те колкото помагат, двойно повече пречат, сменят мотивацията на предприемачите, разяждат обществените механизми, пречат на това икономическия цикъл да влияе на политическия цикъл и нормално да води до смяната на една власт с друга. Те гарантират един макар и малък растеж и най-общо казано успиват некомпететната икономическа политика и я правят да изглежда компететна", коментира още той.

   Според него най-важната промяна, която трябва да се предприеме, по отношение на средства от Европейския съюз, е да се направи така, че те да стигат до икономиката на базата на политики, които да стимулират определено инвестиционно поведение на фирмите и домакинствата.

   Прокопиев подчерта нуждата от структурни реформи в икономиката и от преосмисляне и преподреждане на всички базови социални системи в страната. Според него са нужни и подходящи инструменти на икономическата политика и политически талант на управление за изполване на публичните средства, за да може успешно да се преодолее пропастта, която разделя България и водещите държави в процеса на дигитализация.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha