Понеделник, 6 Май 2024

Кирил Петков: С Николай Василев имаме различия как трябва да се развиват финансите и икономиката

Кирил Петков: С Николай Василев имаме различия как трябва да се развиват финансите и икономиката
Публикация   06:04     15 Юли, 2021 /     akcent.bg   /     393

     Дали първо да се спрат кражбите, или първо да се балансира бюджетът - несъгласие по този приоритет е накарало служебните министри Кирил Петков Асен Василев и Николай Денков да откажат постове в проектокабинета на "Има такъв народ" с премиер Николай Василев. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на икономиката Кирил Петков.

  "Нашата идея е, че първият голям приоритет е да се спрат кражбите и изтичанията и когато това се случи, да се мисли за балансиране на бюджета. Ние сме десни хора, но към някои неща трябва да се подходи не идеологически, а практично. 42% от пенсионерите са под прага на бедност, за нас не е оптимално дали да се махнат тези 50 лв., които получават към пенсиите. Според Николай Василев голям приоритет трябва да е балансираният бюджет", каза Петков. Той предупреди, че ако човек балансира бюджета преди да спре кражбите, хората, които са ги правили, ще използват това, за да настройват групи хора с орязани социални плащания срещу правителството. Според министъра, в момент, когато се води война срещу корупцията, социалните групи трябва да бъдат спокойни.

  При спиране на кражбите растежът ще дойде и разходите няма да тежат на данъкоплатеца, защото парите ще дойдат от спрените кражби.

   Другото важно различие е във виждането как да се развива Българската банка за развитие. Според хората на Слави Трифонов трябва да се приватизира, а според служебните министри - трябва да остане, за да подпомага малките иновативни компании. "Не казвам, че едната политика е грешна, а другата - правилна. Ако нещо работи, ние не тръгваме през идеологията, че държавата няма място никъде. Ако инструментите работят, нека ги оставим да работят. Малките иновативни компании пазарът понякога ги изпуска, нашият подход е по-практичен", поясни той.

   Петков каза, че тримата служебни министри са разговаряли и със Слави Трифонов, но конкретно по финансово-икономическите политики - с Василев. "Уважаваме тяхното мнение, изпитваме респект за това, че спечелиха изборите и нека си направят нещата така, както смятат най-добре", добави той с уговорката, че никой от тримата служебни министри не би заел ничий пост, ако на него не може да добави стойност.



Коментари

  •     Маринов 

    Г-н Петков,българите видяхме във Вас един млад,високообразован човек,който може да помогне на Родината си в тези тежки за нея времена.Преди Н.Василев да бъде номиниран за премиер в правителството но пп-итн, казахте на Слави,че имате различни погледи към финансите и икономиката ни.Защо беше необходимо Вие да вмъквате името на Н.Василев?Ако беше той избора на Хр. Иванов,щеше ли да се говори изобщо за финанси,за икономика и т.н.?Явно,вие се придържате към правилото: "Дипломацията,е висша форма на демагогия"!

Коментирай

   captcha