Понеделник, 6 Май 2024

Програмата на Слави – ИТН не е програма за управление, а лозунг, на който шаранът- електорат да кълве

Програмата на Слави – ИТН не е програма за управление, а лозунг, на който шаранът- електорат да кълве
Публикация   06:15     13 Юли, 2021 /     Григор Лилов   /     434

 Карикатурата е на Иван Кутузов 

   Няма значение колко компетентни са министрите му (макар че има значение за кои лобита ще работят – това ще ви дам утре), ако ще изпълняват такава програма и приоритети.

            Нека да видим някои от точките й.
    1. Детски градини – независимо дали са 50, 60 или 100 и повече. Колкото трябва – толкова...
Евентуално бъдещо правителство на Слави Трифонов колкото и да се пъне, няма как да изпълни това обещание.
Няма как да го изпълни, понеже детските градини не са в прерогативите му, не са в пълномощията му въобще.
Детските градини зависят от общинските съвети и съответния кмет: да се намерят петна за строителство, да се одобрят проектите в общината, да им се направи оценка за съответствието, да се напаснат с градоустройствените планове или тези планове да се променят, да им се издаде разрешение за строеж от общината и т.н.
По законите у нас в много от тези етапи на инвестиционно-строителния процес правителството въобще няма думата. Засега „Има такъв народ” от близо 400 общини в България започва да управлява една-единствена – Благоевград.
Та толкова за фанфарите, дето тръбят.
.
           2. Детска болница
Същото като в т.1.
Дори и на държавна земя трябва да се мине през гореизброените процедури, ако в България се спазва законността. И ако е на територията на комплекс на ВУЗ – и през одобрение на ръководството на съответния ВУЗ, който се ползва с академична самостоятелност.

          3. Посредством е-.управление ще осигурим прозрачност
Дръжки!
Е-управлението е инструмент за удобство на бизнеса и гражданите.
То не е средство за контрол, както се мисли и набива в главите на хората. Защото съответен Договор за обществена поръчка може и да го качат в е-масива от данни, ама анексите към него, които го променят из основи – не.
Прозрачното управление е функция на почтеност на властта и на зрялост на обществото. Скандинавските държави от близо 70 години са прозрачни като управление, макар че тогава е нямало Интернет, а в първите такива десетилетия – и компютри.
Инструментът никога не може да замени целта!
А когато инструментът се представя като цел е демагогия, лъжа е!
.
        4. Концесиониране и построяване на всички останали магистрали: Хемус и Черно море.
Както при всички досегашни правителства липсва ключова магистрала – Кулата-Видин. Тя е ключова, защото
• ни свързва пряко с останалата част на ЕС, а не опосредствено през страна-нечленка като Сърбия;
• ключова е, защото е оръжие в борбата срещу демографската и икономическа катастрофа в Северозападна България (Видинско, Врачанско, Монтанско) – най-бедният и обезлюден край на България;
• ключова е, защото прокарва паралел юг-север от Средиземно море до Балтийско море;
• Ключова е, защото е част от единия от двата моста на Дунава, които има България с Румъния. И т.н.
*** бел. ако сте забелязали, всички готови и готвещи се магистрали от всички досегашни правителства на всички партии все водят в посока изток-запад и обратно: Черно море-Сърбия-Черно море. Историята с тях е тамън като тази с Турски поток: тези магистрали са приоритет за две чужди държави, а най-големия приоритет на България им е толкова вреден, колкото и втората газова връзка, която ще скъса зависимостта ни от Газпром.
Освен това
§ концесионирането след хвърлени огромни пари за строителство и тол-системата ще си е чист подарък за много милиарди на олигархичните кръгове;
§ концесионирането яко ще ви бръкне в джобовете – толкова яко, че ще гледате все по-рядко да пътувате по магистралите, изградени с вашите пари на данъкоплатци.
.
            5. Приватизация на 51% от Българската банка за развитие
Ами ако се счита, че тя е излишна на държавата, защо приватизацията да е само на 51% от капитала й? Нека я приватизираме на 100%!.
Тази идея за 51% е живо копие на мултигруповско/ДПС аферата „входно-изходна икономика” (частни фирми като посредници при доставките на суровини и детайли и частни фирми като посредници при продажбите на изделията, която разсипа напълно икономиката на България, докара я до фалит и съответно до приватизация на безценица.
Значи държавата ще налива финансов ресурс в банката, но този ресурс ще се раздава от частници по тяхно усмотрение, които ще решават на кого да дадат и при какви условия (за свои на евтиния, понеже не са техни пари) и на кого – не.

      6. Закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура
А на тяхно място какво – вакуум ли? Това не е идея за правосъдна реформа, а идея за опрощаване на такива като Васил Божков-Черепа, Баневи, Арабаджиеви и др. олигарси. Защото закриването ще прекрати разследването и делата срещу тях от една страна, а от друга страна ще върне в ръцете им блокираните им стотици милиони пари.
И понеже правителствата досега не вършеха работата си както трябва, по тази логика трябва да викнем: дайте да закрием и институцията Министерския съвет. И понеже и парламентите ни докараха до това дередже, дайте и тях да ги закрием като институция.
Така че не пляскайте на подобни кукички за шарани, а се замислете какво следва от тях.

         7. Космонавти в Космоса. Роден и северномакедонски!
Господи! Гол лозунг!
250 000 долара е цената на билет за подорбитален полет с кораба на Ричард Бренсън (онзи ден). 18 милиона долара е цената за туристически пътник на борда на руския „Союз” до Орбиталната станция (досега 7
човека). Вероятно около 5-6 милиона ще е цената на такова пътешествие чрез Джеф Безос. Мъск засега не е обявил цена, но ако пожелае, може всеки от конкурентите си да сложи в в джоба си.
Така че ако имате тези пари, заповядайте! Днес полетът в Космоса не е постижение. Затова редица свръхразвити държави не пращат космонавти натам – към звездите. Постижение е науката, която ти позволява да пратиш космонавти и науката, за която те ще работят в околоземната орбита.
Апропо, и понеже за космонавтите ни съобщиха в съобщението за членовете на евентуалното правителство, да попитам - къде са техните имена като нещо като министри, ама без мандат?
.
    Спирам до тук с една родна поговорка „напънала се планината и родила мишка”.
Дори и тези написани досега редове са много, за да преразкажеш този виц, наречен програма.

          Ето ви и един
• Държава: България
• Географско положение и граници: На три магистрали.
• Население: Предимно в чужбина
• Етнос: нема такъв народ
• Малцинство: българско
• Официални езици: шопски диалект и английски, 1-во ниво
• Гъстота на населението: предимно по избори
• Градско население: 100% до доказване на противното
• Икономика: протести, покупко-продажб¬а на коли втора ръка,кебапчета, изборни гласове и чесън от Китай, различни афери и бързи кредити
• Валута: лев като имитация на еврото
• Форма на управление: трагикомична
• Мерна единица: комшията


 

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha