Каолин ЕАД оценява положително мерките, които държавата направи по време на пандемията за запазване на работните места във фирмите

  Каолин ЕАД оценява  положително мерките, които държавата направи по време на пандемията за запазване на работните места във фирмите
Публикация   06 Юли, 2021   /     Текст и снимка Румен НИКОЛАЕВ   /     845

     С главния изпълнителен директор, д-р Волф ХАРЛФИНГЕР разговаря Румен НИКОЛАЕВ

Г-н Харлфингер, бяхте част от официалните гости при откриване на втора детскта площадка в района на община Ветово. Как оценявате това, което видяхте?

   - Хареса ми събитието, което се случи в детската градина в Глоджево. Радвам се, че хората тук имат дух и го поддържат. Това, което направихме, е един жест към хората и децата им, те го заслужават.

   Финансирането на модерна спортна площадка е част от социалната програма на "Каолин" ЕОД, коята в годините се развива и надгражда. Убеден ли сте, че това е правилната политика, която трябва да води една компания като "Каолин"?

   Да, това е правилният начин и затова го продължаваме. Имаме съзнанието и добре разбираме, че след като работим в района и получаваме оттук и суровина, и работна ръка, ние също трябва да отвръщаме с подобни действия и инициативи, особено за децата.

    Бяхме в един сравнително доста дълъг период на пандемия. Държавата по някакъв начин подкрепяше бизнеса. Смятате ли, че програмите, които бяха, са работещи и доведоха  ли до икономическа подкрепа на компанията? Може да споделите и впечатленията си от Германия?

   Това, което се случи, беше непредвидено, никой не го е очаквал, не се е случвало досега. Така че трудно може да се даде обективна оценка, да се съди вземаните решения дали да правилни и до каква степен. Но като цяло- и в България, и в Германия, правителствата взеха правилни решения и подкрепяха бизнеса. И в двете държави тя бе насочена към запазване на работните места- в България Програмата 60:40, в Германия имаше подобни мерки.

   - Вече от доста време Каолин работи в посока създаване на готови полуфабрикати и или изцяло завършени продукти, освен добиването на суровина. До каква степен това се развива, отчита ли се като правилна стратегия и до каква степен?

  - Така е, много сте прав. По принцип чисто миньорската работа не е достатъчна дейност, която да придава принадена стойност. Преработката и последващото обогатяване на суровината до различни продукти придава стойност на нашия бизнес. Ако се сравняваме с района, в който работим, смятам, че сме на едно от най-високите технологични нива. Ако се сравняваме със средното европейско или световно ниво, има още няколко стъпки, които трябва да извървим, за да сме лидери и в това отношение. Но това, което правим всъщност, са стъпки в този посока. Пример за това е последната ни инвестиция във Ветово- нова линия за обогатяване на каолинова суровина ще видите, че работим за да подобравяваме технологичните процеси и повишим нивото на технологично развитие.

   - За всяка една успешна компания инвестицията в хората е най-ценна и важна. Как оценявате и достатъчно ли се прави от страна на мениджмънта по отношение на квалификация на персонала?

   - Ако въпросът е дали сме доволни, то със сигурно направеното е добро, но недостатъчно. Говорим за процес, по който вървим. Следваме стъпките, които трябва да направим, инвестираме в хората. Очевидно в нашия бизнес дейностите от чисто физически труд ще се изместват към повече технологии и интелектуален труд. По принцип е лесно да се внедри технология и да се купят машини, но хората трябва да са придобили умения, за да ги управляват, да са придобили съответни знания, да разполагат с т.н. ноу- хау и да ги развиват.

   Затова и преди няколко години инвестирахме в дуалното обучение в паралелка на гимназията във Ветово. Каолин ЕАД е  се превръща във водеща институция, която предлага  професионално обучение на младите хора, със значение далеч извън пределите на региона, като вече над 100 ученици са сляли успешно теорията с практиката. Организираме и провеждаме чрез компанията- майка "Кварцверке" курсове за мениджърите в България и в чужбина. Всичко това е гаранция за успешното развитие на Каолин и се радваме на добри резултати и един чудесен колектив.

Тагове : Каолин ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha