Четвъртък, 16 Май 2024

Министри обясниха как са надписвани сметките при строежи и ремонти с държавни пари

Министри обясниха как са надписвани сметките при строежи и ремонти с държавни пари
Публикация   14:44     30 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     418

   След като няколко пъти в различни формати членове на служебното правителство даваха информация за неправилно харчени бюджетни пари чрез избягване на обществените поръчки днес съвместно говориха по темата Виолета Комитова на регионалното развитие и колегите й Кирил Петков, на икономиката и Асен Василев, на финансите.

   Те обявиха, че очевидно във всички ведомства се действа по една и съща схема - на предприятия на ведомството се възлага без обществена поръчка дадена дейност, за която то не би трябвало да ползва подизпълнители, но то ги наема и даже има плаща авансово немалки суми. А договорите се подписват така, че не могат да бъдат развалени дори и ако дейността, за която са, не е изпълнена. Комитова отиде по-далеч и обяви, че по тази схема се развива съвременно фирмено робство - една фирма се сдобива с договор за "много милиони" без капацитет да го изпълни и без право на подизпълнители и като робовладелец наема роби, които работят без договор, които никога не могат да се оплачат и да си искат парите, те нямат документи, изреди тя.

   Допълни, че по тази схема, при която цените обичайно са над пазарните, работи при някакъв вид строежи. Обясни, че във фазата на инженеринга се дава възможност сметката за самото строителство "да се надписва в пъти". "Накрая получаваме една цена, вие сами си отговорете това пазарни цени ли са. В пазарна икономика ли се намираме или сме се върнали назад", обобщи тя. За своето ведомство тя даде оповестявани вече примери - укрепването на свлачища и дострояването на "Хемус". С постановление на правителството през 2019 г. спешно са отпуснати 570 млн. лв., за да се укрепят 84 нетърпящи отлагането свлачища. Парите отиват при държавното "Автомагистрали", които отпускат общо 188 млн. лв. на 30 фирми без обществени поръчки като цените са по дадените от съответните дружества оферти. Към 1 юни Комитова е установила, че се работи само по 1 от тях - при Рилския манастир, при положение, че договорите с фирмите изтичат през декември. "Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним", заключи тя.

   За "Хемус" посочи, че с две постановление са отпуснати 3.071 млрд. лв., като близо 1 млрд. лв. са платени авансово на 45-50 фирми, а се работи по съвсем малко участъци.

   На свой ред министърът на икономиката Кирил Петков обяви, че той е заварил същите схеми на работа с други примери. Посочи като такъв проектът за издигането на административна сграда в "София тех парк", чието изпълнение е отново възложено без обществена поръчка и е за 182.2 млн. лв. Освен това проектирането, строителството и надзорът са дадена на една фирма. "Въпросът е защо ни трябва тази сграда и второ защо тя трябва да е в "София тех парк", където е място за привличане на инвестиции и за развитие на иновации.

   По отношение на язовирите, които не разбира защо са към Министерството на икономиката, Петков обобщи, че държавата е дала 630 млн. лв. на подопечната му Държавна консолидационна компания (в която вече обяви, че е назначил проверка - бел. а.), която дава като 100% аванс на държавната "Монтажи", в резултата на което са приключени само 10 ремонта на завишени цени.

   Асен Василев, министър на финансите, обобщи, че според направения анализ 40% от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществени поръчки. Посочи, че инхаус поръчките по дефиниция предполагат, че държавното или общинското предприятие, на което се възлагат, се очаква само да ги изпълни, а не да наема подизпълнители. Затова и този метод на практика се ползва, за да се избегнат обществените поръчки. Изчисли, че по този начин "на наши фирми" без поръчка е дадена сума, които се равнява на тази за всички пенсии за 9 месеца.

   Напред сме с парите 50%, а строителството, за което са дадени изостава, посочи още той. Допълни, че специфичното е, че подписаните договори са такива, че е трудно да бъдат прекратени дори и при неизпълнение, а авансовите плащания са без банкови гаранции. Увери, че проекти няма да бъдат спирани, но подчерта, че ако спрат течовете, пари ще има за всичко.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha