Партията на Слави реже министерства и комисии

Партията на Слави реже министерства и комисии
Публикация   15:54     27 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     535

   Намаляване на броя на министерствата и на парламентарните комисии, както и промени в редица ключови закони, предвижда партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”. Това стана ясно по време на двучасовия разговор на експертите от „Има такъв народ” и кандидат-депутатите на партията с хората в Бургас. Срещата се състоя  в Културен център „Морското казино“. На нея бяха представени приоритетите от предизборната платформа на партията, а хората можеха да задават въпросите си към екипа на Слави Трифонов.

   В дискусията взеха участие водачът на листата Ивайло Вълчев, който на вота през април бе рекордьор по спечелени лични преференции в Бургас,  Ива Митева, председател на 45-ото Народно събрание, Пламен Абровски, д-р Николай Драгнев, Ивайло Кожухаров, Димитър Гърдев, Георги Султанов, Златомира Мострова, златното момиче Християна Тодорова.

   Водачът на листата Ивайло Вълчев добави, че няма проблеми, които да съществуват сами за себе си. Липсва адекватна политика и в момента няма спорт, който да не съществува заради ината на някой президент или ръководител, който да се е заинатил, че трябва да го има“, каза той.

   Вълчев отново заяви, че от ИТН знаят, че предния път, когато се появиха на политическата сцена, никой не ги познаваше. „Хората имаха очаквания, но не знаеха кой стои зад тях. За кратката работа на предишното Народно събрание успяхме да покажем, че ИТН не е аморфна група или нещо, избликнало заради недоволство, което ще угасне веднага. Показахме, че партията разполага с изключително качествени хора, които работят вътре в нея, за нея и имат такива идеи, които със сигурност ще доведат другото, за което е време“, каза още Вълчев.

   Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева заяви, че се радва, че в залата има толкова много млади хора. „Виждам, че още от Учредителното събрание като че ли ги е било страх от младите и развълнувани глави. Дошло е времето на младите и образованите, на личностите, които трябва да дадат всичко от себе си, защото сами няма как да се справим. Ивайло Вълчев беше написал: „Ние вече сме тук“. Тук сме, защото е време за друго. Време е да спрем да се навеждаме и да се огъваме, за да ни стане държавата по мярка. Време е да спрат да ни убеждават, че ние сме кривите. Време е за нови народни представители, които да четат и да вземат сами своите решения. Народът мисли чрез народните си представители, затова трябва да знаем вие какво мислите. Дошли сме, за да чуем от какво имате нужда и да започнем да работим по тези въпроси в Народното събрание. Искаме разискванията да се случват преди вземането на решенията“, каза Митева.

Основните теми, които поставиха хората бяха развитието на туризма, проблемите в здравеопазването, излизането от демографската криза, връщането на българите от чужбина, осигуряването на по-добро образование за младите хора, решаването на проблемите на малкия и средния бизнес, въвеждането на електронно управление. Сред конкретните предложения на ИТН са намаляване на броя на министерствата и на парламентарните комисии и промени в редица ключови закони, сред които Закона за НСО и правилника на парламента, който не е пипан с години.

   Работни групи към външно министерство, които да работят по проблема с визите за туристи, поиска Иван Кирязов, който е представител на един от основните туроператори у нас за пазар Източна Европа. Той подчерта, че няма никаква комуникация между консулствата и местните туроператори. Той добави, че стартът на сезона е критичен, имаме само уикенд туристи. Експертите обещаха да проведат срещи с представителите на бранша и да изготвят програма за решаването на проблемите, които продължават да се трупат.

   По въпроса за демографската криза експертите на „Има такъв народ” обясниха, че раждаемостта ще се насърчава с поредица от мерки. Ивайло Вълчев бе категоричен, че в трябва да се премахне моделът, според който едни работят и раждат децата си на 40 г., за да са сигурни, че ще ги изгледат, и през това време гледат децата на други, които са ги родили на 15 или 16 г. „Държавата трябва да помисли за стимули за всеки, който е решил да роди българи за България, но те да отиват там, където ще помогнат за това да се роди едно дете, родителите му да са спокойни и да могат да се върнат на работата си. Трябва да има и цензура за това – колко си учил, какво си правил и какво смяташ да правиш след това, а не раждането на брой деца да се превръща в бизнес“, каза Вълчев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha