Политика на сближаване: 243 млрд. евро за по-зелени региони и борба с кризата

Политика на сближаване: 243 млрд. евро за по-зелени региони и борба с кризата
Публикация   21:20     22 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     407

За да се подкрепи възстановяването от пандемията, пленарната сесия ще приеме три фонда на ЕС, насочени към действия в областта на климата, социални програми и устойчиво градско развитие.

   Т. нар. пакет за политиката на сближаване включва цел „Европейско териториално сътрудничество“ (Interreg) и Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, както и регламента за общоприложимите разпоредби - набор от правила относно регионалните, кохезионните и социалните фондове на ЕС за следващите седем години.

   Създадени за укрепването на икономическото, социалното и териториалното сближаване на ЕС, тези фондове заедно ще получат най-голямата сума, отпусната от бюджета на ЕС за периода 2021—2027 г.: 243 милиарда евро за Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, от които 8,05 милиарда евро за Interreg. Поне 30 % от техните ресурси ще трябва да бъдат насочени към действия в областта на климата, кръговата икономика и инвестициите в устойчив растеж и създаване на работни места. Те предвиждат също така специфични мерки за МСП и най-отдалечените региони.

   И трите регламента ще бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha