Над 60 души бяха прегледани от очни лекари на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“в рамките на национална кампания

Над 60 души бяха прегледани от очни лекари на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“в рамките на национална кампания
Публикация   13:47     04 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     379

   Над 60 души бяха прегледани от очните лекари на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ в рамките на националнатаинициатива „Зрението е всичко! Прегледай се!“

   Бусът на атрактивния мобилен очен кабинет от кампанията спря пред УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” по график сутринта на 3-ти юни. От възможността за безплатни прегледи с предварително записване се възползваха 50 възрастни и 15 деца.

   Добрата новина от детския скрининг е, че при тях не са установени изменения в зрението и повечето не са имали нужда от диоптрична корекция. Най-често разпространеното заболяване, диагностицирано на мобилния пункт при възрастните, е катаракта, като тя се наблюдава при близо 40% от тези над 65 години. Прегледани са и пациенти с диабетна ретинопатия и макулна дегенерация.

   Всички пациентиполучиха ценни съвети от специалистите за важната роля на профилактиката, грижата за очите и навременната проверка на зрението. Офталмолозите препоръчват хората над 55-годишна възраст да контролират зрението си поне веднъж в годината, като посещават един очен лекар, който вече познава техния статус. В летните месеци е препоръчително и носенето на качествени слънчеви очила. Сухите очи и работата пред монитора са взаимно свързани заради по-редките премигвания, но за проблема могат да помогнат капките за очи – изкуствени сълзи.

   Общата препоръка е да сестои повече време на открито. При четене на книги, вестник или електронни медии трябва да се спазва разстояние от поне 30 см. Своевременното установяване на проблемите в ранен стадий позволява правилното и ефективно лечение.

   Инициативата на Българския лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и „Байер България“ започна на 10 май и продължава до 16 юли, като на фокус са най-уязвимите групи – хората над 50-годишна възраст и децата.

   Днес, 4 юни 2021 г., кампанията продължава по график в Разград.

Тагове : очни лекари ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha