Четвъртък, 16 Май 2024

Кампания за ползите от ваксинирането стартира и в област Русе

Кампания за ползите от ваксинирането стартира и в област Русе
Публикация   16:54     02 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     542

Намалява и броят на желаещите да се ваксинират, малцинствените групи масово отказват

    Две тенденции, едната от които негативна, бяха откроени по време на провелото се днес заседание на Областния оперативен щаб за борба с COVID-19, водено от областния управител Борислав Българинов и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Добрата новина е, че спадът при заразените с коронавирусна инфекция е траен, но проблемът е, че намалява и броят на желаещите да се ваксинират. По последни данни преболедувалите от коронавирусна инфекция в Русенско са 14160, а поставените ваксини са 35 288. При общо 14 426 души имунизационният процес е приключил напълно.

   Сред решенията, които бяха приети по време на заседанието са до идната сряда кметовете на общините от региона да създадат необходимата организация за провеждане на имунизации на желаещите трудноподвижни хора, както и на живеещите в труднодостъпни и отдалечени райони. Ще се търсят възможности и за повишаване обхвата на имунизациите сред персонала на учебни и социални заведения, както и на лица, живеещи в райони с концентрирани малцинствени групи. За целта ще се проведат отново разговори с кметовете и техните наместници, здравните медиатори в областта, както и с неформалните ромски лидери. Идеята е да се разяснят ползите от ваксинацията. Освен това съвместно с Регионалната здравна инспекция ще се реализира и широка информационна кампания за плюсовете от ваксинация срещу заразата. Дори вече на сайта на Здравната инспекция има качена разяснителна брошура. От там уверяват, че имат достатъчно количества от всички видове налични ваксини и всеки ще може да избира между иРНК или векторна. Осигурен е и препаратът на „Янсен“, който е еднодозов. До момента в областта са се възползвали 94 души. В случай на необходимост може да се сформира и съвместен екип с Центъра за спешна медицинска помощ, така че да бъдат покрити и съответните отдалечени райони.

   Паралелно от лечебните заведения в Русенско съвместно с РЗИ организират и ваксинация срещу COVID-19 по предприятията. 

   Сред другите теми, които бяха дискутирани са и възможностите за намаляване на леглата за лечение на пациенти с коронавирус, тъй като към момента болниците поддържат 20% от легловата си база за такива случаи, а това се оказва доста голям резерв. Още повече през последните две седмици значително спада броят на хоспитализираните. Това означава, че част от леглата в отделенията, където няма пациенти с коронавирусна инфекция, могат отново да се ползват по първоначалното си предназначение. Ще се търсят и варианти затова, когато дадено лице е получило първа игла от някоя от ваксините в друга държава, а втората доза се налага да се направи в България, то поставянето на първа доза да е видимо и в специализираната система за издаване на сертификати и в България.

   Колкото до кабинетите за имунизация срещу COVID-19, работещи с удължено работно време между 18.00 и 23.00 ч., то бе посочено, че интересът към тях е твърде малък и съответно не са особено рентабилни. Това се дължи най-вече на факта, че трябва да бъде отделен допълнителен персонал, който може да е от помощ в някое отделение например.

В заседанието участваха и заместник областните управители Синан Хебибов и д-р Стефка Караколева.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha