Вторник, 21 Май 2024

Четвърт милион лева е поредната инвестиция, която Булмаркет ДМ прави за комфорта на жителите на Мартен

Четвърт милион лева е поредната инвестиция, която Булмаркет ДМ прави за комфорта на жителите на Мартен
Публикация   11:31     26 Май, 2021 /     akcent.bg   /     1579

Озонираща система ще обере и остатъчните производствени миризми от рапица и слънчоглед от началото на юли

    Олео протеин, част от групата Булмаркет, прави поредната инвестиция, свързана с пречистване на производствения въздух и намаляване на миризмите до мининум. Това съобщи управителят на фирмата инж. Милен Атанасов пред Акцент.БГ.

    До избора технология и конкретна система се стига след поредица от срещи и задълбочени проучвания с производители на озониращи системи в страната и в чужбина.

Системата озонира въздуха, изпускан в атмосферата от двете съоръжения, отделящ се от производството  вОлео протеин.

    На изпускателните системи са монтирани два скрубера, за които вече Акцент.БГ писа при монтажа им преди две години. След тях сега въздуховодите ще бъдат обединени в един.

     В него ще се подава произведения от новата система озон. Докато производствения въздух се движи по тръбопровода,     реагира с озона, след което влиза в реактор, в който ще престоява около 2,5 секунди. След това въздухът се изпуска в атмосферата, вече обезмирисен.

    Ароматните въглеводороди, които се съдържат при изпичането на зърното и при охлаждане на експерера, са с по-дълги връзки и озонът ги накъсва.  Така те вече не са ароматни и не носят мириса на халва, когато се преработва слънчоглед и на рапица,  ароматът на която за някои хора е неприятен.

    Озониращата система в момента се изработва във фирма Технозон Турция. В края на юни, началото на юли е предварителната нагласа тя да бъде доставена, монтирана и да заработи. До тогава ще де изгради помещение, в което ще бъда инсталирана. Положително в сделката е наличието на сервиз, който е позициониран в Шумен и гарантира надеждна и качествена експлоатация.

    Системата е проектирана по конкретно задание, с реалните производствени параметри и спецификата на производството- на база количеството изпускан въздух и маслените аерозоли. Инсталацията ще произвежда един килограм озон на час. (всеки може да си представи в колко кубически метра въздух се съдържа 1 килограм газ озон)

     До пуска на системата Булмаркет ДМ ще инвестира близо 250 000 лева- озонатор, контролираща система нивата на озона и качеството на изпускания производствен въздух, реактор, въздуховоди и др.

     Необходимо е да се знае, че Булмаркет потърси съфинансиране по проект от Агенцията по заетостта, който даваше възможност за финансиране до 30 процента от стойността му. Оттам е получен отказ, тъй като в случая не става въпрос за вредни вещества, т.е. миризмите няма как да се замерват.

      И в този случай отговорът категорично показва, че производствените миризми не са вредни и че поредната инвестиция на компанията всъщност е за комфорта на жителите на Мартен.

    С новата инвестиция и двата скрубера до момента от Булмаркет са вложили в съоръжения за обезмирисяване на въздуха над 350 000 лева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha