Понеделник, 29 Април 2024

"Управляващите бъркат в джобовете на всеки човек"

Публикация   07:08     07 Май, 2021 /     akcent.bg   /     201

Светослав Илчовски : Най-хубаво пари в България могат да се изперат през земеделска земя, нашите политици са пълни с такива, конкуренция сме.

   В днешния си разказ пред комисията Илчовски повтори голяма част от вече изнесеното. "Дал съм документи, за да може да заработи комисията. Ще дам видеоклип. Много хора ще могат да започнат да говорят през следващите дни. Никой не можеше да говори. Всичко беше напълно контролирано от машината на ГЕРБ. Достатъчно е да се докажат финансови престъпления. Оттам нататък ще могат да се разплитат нишките. Има обществен интерес. Тези хора, управляващите, бъркат в джобовете на всеки един човек", каза Илчовски когато най-накрая взе думата. Добави, че никой не го праща, не познава Мая Манолова, Черепа (Васил Божков - бел. ред.)

   Илчовски заяви, че Ангелов го е поканил в Монте Карло през 2017 г. с една цел - да съставят документи за фирмата "Градус" с фиктивен оборот. Молбата е била от името на Бойко Борисов. Каза, че е предоставил снимки на комисията, има и свидетели. Ще внесе сигнала и в прокуратурата. Завишените като цени акции после са се купували от пенсионни дружества и така се е генерирала печалба от 50-60 млн. лева за ГЕРБ и Градус, каза вчера Илчовски в интервю за "Капитал".

   "Това беше за няколко месеца през 2017 г. Резултатите на борсата показват, че тази година компанията е била с най-голям оборот, след това пада. Преди няколко месеца излезе г-н Борисов и каза, че фирми ще получат грантове и кредити покрай кризата с коронавируса. Определени фирми получават подарък, не кредит. Като видите кои фирми са получили, ще разберете. Финансов подарък", продължи Илчовски.

  "Имам приятел, на който са искали 10% за да почиства пътищата в район", продължи с разкритията за практиките на ГЕРБ Илчовски. Съобщи също, че по време на заседанието е получил съобщение от Младен Милков, собственик на фирма "Спринк", от когото са поискани 12 млн. лева.

   Зърнопроизводителят отново бе прекъсван. Друг депутат от ГЕРБ - Димитър Главчев иззе ролята на колегата си Манов и непрекъснато призоваваше от микрофона да се даде думата на бизнесмена Иван Ангелов. Той от своя страна реагираше хващайки се за главата след част от изказванията на Илчовски, например след като бе наречен "рекетьор". По време на една от малкото разменени реплики между тях се чу как Илчовски каза на Ангелов "Ще ме поръчваш? Ще те вкарам в затвора!". Илчовски обясни, че е изчакал да падне властта на хората, като "този до мен", за да внесе сигнал в прокуратурата.

   Ангелов бе в компанията на друг мъж, с когото се консултираше, а двамата записваха акцентите от обвиненията на Илчовски. Парламентарната група на ГЕРБ пък реагираше бурно на случващото се - с ръкопляскания, когато считаха дадена информация за положителна - например, че Илчовски не е пряк свидетел на подарено кюлче от Ангелов за премиера Борисов. Имаше и обвинения - Тома Биков каза, че Илковски трябва да бъде тестван за наркотици. Изненадващо или не, но в този момент журналистката Ива Николова се притече на помощ с такъв тест, който бизнесменът, оценил състоянието си на 300 млн. лева, не си направи.

  "Ако се наложи ще стоим до среднощ, но няма да провалите заседанието", обяви Мая Манолова. Тя призова НСО, ако са в сградата и не са абдикирали от задълженията си, да дойдат в залата.

  В отговор на депутатски въпрос Илчовски разказа, че държавното дружество "Напоителни системи" клон Мизия е спряло водата през гравитачен напоителен канал, захранващ 500 хил. декара. Шефът на дружеството казал, че е назначен от депутата от ГЕРБ Пламен Тачев и и за да получава вода, трябва да плаща по 200 хил. лв. допълнително на поливка.

   "Трябва да си платиш на местния депутат, а на държавата после", каза бизнесменът. Бизнесът ми щеше да бъде много по-хубав и много по-скъп, ако не бяхте на власт", каза Илчовски на Тома Биков. "Стават все по-нагли и по-нагли", добави той. На 500-600 хил. лв. годишно възлизали плащанията на фирмата му към властта. "Но оцелях, а други не оцеляха", обобщи бизнесменът.

      По повод подарени златните кюлчета, той каза, че са същите като сниманите в чекмеджето на Борисов, като може да се проследи номерът им.

                Иван Ангелов отрече, но се оплете

   След още суматоха думата бе дадена и на Иван Ангелов. "95% от казаното от Илчовски са лъжи" и потвърди пред депутатите, че в понеделник ще сезира прокуратурата. Каза, че носи договори за покупко-продажба на фуражи, от които се вижда, че е купувал от Илчовски по-скъпо, отколкото от други производители, включително и при сделки на зелено. Не обясни обаче защо е сключвал такива договори в ущърб на фирмата си, а по-късно обясни деловите си отношения с Илчовски с факта, че "Градус" е най-големият потребител на фуражи в България.

   Ангелов подчерта неколкократно, че никога не си е служил с името на премиера в бизнес отношенията си. Уточни обаче, че Борисов му е съдействал, когато е имал проблеми при сделки за износ, например при някои ветеринарни регулации или забавяне по границите. "Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашият сертификат отговаря на европейските стандарти. Това не е срамно", каза той.

   "Аз съм дал 5 хил. лв. на плеймейтката на Борисов?! Ама много евтина е тя, Борисов не се занимава с такива неща, той ще си плати за много по-красива и по-скъпа", иронизира Ангелов. По-рано днес пред изданието "Агри.бг" Илчовски твърди, че "Мата Хари", заснела нощното шкафче на Бойко Борисов, е плейметката Магдалена Тепавичарова, известна като Маги Бадер. По думите на Илчовски Ангелов е платил 5000 лева за да "обслужи" тя Борисов. Тепавичарова отрече във фейсбук пост, че познава Борисов и Ангелов и заплаши Илчовски със съд. Той от своя страна отговори, че не разполага с клип с "Мата Хари".

   На въпрос какви са отношенията му с Борисов, Ангелов отговори: "Чисто мъжки без нищо сексуално. Говорим си като мъже, общуваме си", уточни, че се чуват на 10-15 дни, че играят белот, но не всяка събота и неделя. "Бил съм в отношения с премиера Станишев, ходил съм да го моля а решаване на проблеми, при Първанов", отговори Ангелов на въпрос на Тома Биков.

   Ангелов се оплете в обясненията си за бартера с фурми с Обединените арабски емирства преди година. Тогава беше съобщено, че в рамките на хуманитарна сделка България е изпратила в емирствата 32 тона храни на фирмите "Градус" и "Лакрима (по това време свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски), а обратно е получила 15 тона медицински консумативи и фурми. По-късно се оказа, че от ОАЕ страната е получила предимно фурми, а правителството обясни, че те ще бъдат разпределени до социално слаби чрез Българския червен кръст.

   В отговор на въпрос първоначално Ангелов отговори, че е излязъл от тази сделка на печалба като е продал фурмите. "Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба", каза той. След уточняващи въпроси на Ивайло Мирчев от "Демократична България" по-късно отговорът се разми в уверения, че сделката е печеливша от гледна точка на общите му бизнес отношения с ОАЕ и с уверенията, че "когато човек има голям бизнес, не трябва да алчнее за пари". Накрая Ангелов отбеляза, че понякога паметта му му изневерява, защото е на 66 години.

   Илчовски отново разказа историята си с депутата от ДПС Димитър Аврамов, бивш народен представител от ГЕРБ. "Вие си мените цветовете всеки ден", каза Илчовски за двете партии.

   Илчовски обвини Ангелов и в картел на слънчогледа. Бяха намесени и норки. "Г-н Ангелов без знание на собственика Христо Ковачки е загробил норки в неизползваема мина. Помоли ме да загробим норки в мои земи в Плевенско", каза зърнопроизводителят от Кнежа. "Дневник" припомня, че персоналът на ферми за норки, каквато има Ангелов, бе включен във втора фаза на ваксинационния план срещу COVID-19, редом до учители и потребители на социални домове и преди хора над 65-години и такива с хронични заболявания.

   Към края на изслушването Иван Ангелов заяви, че не е подарявал златно кюлче на премиера в оставка Бойко Борисов. Не можа да си спомни дали е концесионер на ловното стопанство "Витошко-Студена", в чиято резиденция Илчовски твърди, че е присъствал на имен ден, на който е присъствал и Борисов. Отрече и близка нему фирма да има договори за поддръжка на горски пътища за 90 млн. лв.

   Относно помощта от премиера в оставка за освобождаване на пратки с разплодни яйца от турската граница, Ангелов каза, че е нормално Борисов да се застъпва за "чистия бизнес".

    След като Ангелов напусна залата, председателят на комисията Мая Манолова заяви, че събраните документи, предоставени от Светослав Илчовски ще бъдат изпратени до прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ, ДАНС.

Коментар във фейсбук на Димо Занзов Dimo Zanzov

  Ако този докаже манипулация на стойността на акции, обект на публично предлагане и това се свърже с покупки от пенсионни фондове, ще са налице много сериозни престъпления извършени от бизнеса, регулатора, ръководствата на фондовете и то престъпления с колосални вреди върху обществения интерес. Останалото е тъп водевил с парченца злато, проституиращи представителки на "елита" и изнасилени "бизнесмени", носещи остра неприятна миризма. Докато борсовите манипулации са ясно проследими и доказуеми с документи от регистрите на сделките, битовата драма на мутрите ще се доказва главно със свидетелски показания и ще бъде изключителна радост за населението, без реално да защити друг негов интерес, освен страстта на публиката към надничането в мръсното бельо.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още