Неделя, 3 Декември 2023

Юрий Асланов: След изборите БСП и ГЕРБ са опаковани като две страни на една монета

Юрий Асланов: След изборите БСП и ГЕРБ са опаковани като две страни на една монета
Публикация   15:53     04 Май, 2021 /     Интервю на Даниела Големинова по БНР   /     422

45-ият парламент е обречен и предсрочните избори са неизбежни

   "Повечето от социалистите се надяваха да им се размине връчването на мандата". Такъв коментар направи пред БНР социологът Юрий Асланов. Според него дори в част от партията е имало страх от евентуален опит да се състави правителство, защото БСП ще влезе в капана да приеме подкрепа от ГЕРБ.

   По думите му единственото правилно решение за социалистите е да върнат проучвателния мандат, защото нямат шанс да състави кабинет за управление на страната, тъй като партията от дълго време е в изолация. Той уточни, че всяка от останалите три партии - ДПС, ДБ и ИМВ - също не биха могли да съставят правителство. 

   "След изборите БСП и ГЕРБ се оказаха в едно и също положение - опаковани като две страни на една и съща монета. Не знам как се получи това. За партията БСП това не е много справедливо, но може би е присъда за ръководството ѝ", заяви Асланов.

   Социологът беше категоричен, че 45-ият парламент е обречен и предсрочните избори са неизбежни.

   "Със сигурност всеки иска властта, но няма възможност да я получи безпроблемно. Не е правилно схващането, че властта се търкаля на улицата и никой не иска да се наведе да я вземе", акцентира Асланов и добави, че компромисите в политиката са неизбежни и партиите и обществото трябва да осъзнаят, че "сме обречени на коалиционни управления".

   Прогнозата на социолога за предстоящите избори е, че съставът на новия парламент може да има промяна само в нюансите, т.е. могат да попаднат в него партии, които сега са извън него, а някоя от сегашните - да изпадне:

   "Няма да е по-лесна ситуацията за съставяне на правителство от сега".

   Според него въпросът е дали ГЕРБ може да спечели новите избори, а не дали БСП може да е първа сила, защото това няма как да стане за два месеца.

   Юрий Асланов подчерта, че България тепърва навлиза в масивна криза и "тази политическа криза ще направи животът на гражданите много по-проблемен".

   Той изказа мнение, че президентът Румен Радев не е имал желание за съставяне на служебен кабинет, но сега е принуден да го направи.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha