Понеделник, 29 Април 2024

При следващи избори ще имаме още по-сложен парламент

При следващи избори ще имаме още по-сложен парламент
Публикация   06:18     29 Апр, 2021 /     akcent.bg   /     309

Милен Любенов - политолог и университетски преподавател, коментира по БНР  политическата криза.

   Категорично вече сме в политическа криза. Днешният ден показа, че страната върви към предсрочни избори и с поведението си партиите в Народното събрание показаха, че всяка една от тях оттук насетне ще готви своите стратегии и поведението ѝ ще зависи единствено от предстоящата предизборна кампания.

   Основният проблем на "Има такъв народ" е, че не говорят и не комуникират нито с партиите, нито с избирателите. Ние не знаем какви са целите му. Ако целта е да имат абсолютно мнозинство на следващите избори, просто да го заявят. Но те не го правят.

   Политиката е въпрос на диалог както между партиите, така и между партиите и гражданите. Аз не разбирам това поведение вече един месец. Избори се печелят лесно, необходими са медии, добър политицески пиар и добра маркетингова стратегия и лесно се преминава бариерата. После започва трудното. Политиката наистина е въпрос на разговор. Те със сигурност са водили разговори с останалите две партии, които припознаха за свои партньори, но ние не разбрахме за това. Всяка партия отрече, което е нелогично.

   Не може след избори парламентарните партии да не водят разговори за сформиране на правителство. Така че смятам, че тове е един много сериозен дефицит. Тъй като имаше големи очаквания от тези избори. Гражданите показаха много ясно, че желаят промяна, но партиите, които се отъждествяват с тази промяна, не отговориха на очакванията им.

   На следващи избори вероятно резултатите ще се възпроизведат. Но ще се изправим пред един още по-сложен парламент.

   Трябваше да се намери пресечна точка и да се състави коалиционно правителство. В този парламент имаше една възможност за съставяне на работещо мнозинство. Видя се, че ГЕРБ са в тотална изолация. Вариантът беше правителство с участие на трите нови партии и БСП. Политиката е изкуството на възможното.

   Правителство при трети проучвателен мандат е невъзможно, защото са изгорени всички мостове.

   Служебното правителство ще се сблъска с много мини, заложени от настоящето правителство, които могат да избухнат всеки момент. Това не е добра развръзка за президента Румен Радев - пет месеца преди президентските избори да съставя служебно правителство, пред което има много предизвикателства.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha