Вторник, 14 Май 2024

Кока кола порасна с година, вече е на 135

Кока кола порасна с година, вече е на 135
Публикация   07:57     29 Март, 2021 /     akcent.bg   /     599
  На 29 март 1886 година в Атланта полковник Джон Пембъртън, фармацевт по образование, се опитва да намери средство за лекуване на главоболие. За целта той сварил необичаен сироп с карамелен цвят. В рецептата на напитката влизат отвара от листа на кока, захар и кофеин.
 
  Сиропът бил сладък и гъст и имал ободрително действие. Пембъртън оценил високо вкусовите качества на своето творение и решил да го продава в аптека «Джейкъбс». Първите порции стрували по пет цента. После към сирапа започнали да прибавят газирана вода.

   Точната рецепта на Кока-Кола е легендарна търговска тайна. Оригиналното копие на рецептата се пази в главния трезор на „Сън Тръст Банк" в Атланта, Джорджия. Съществува мит, че само двама души имат достъп до рецептата, като всеки знае само половината от нея. Истината е, че макар Кока-Кола да има правило, ограничаващо достъпа само до двама души, всеки от тях знае цялата формула (така че да не бъде изгубена при внезапна смърт на единия от тях), а има и други, които са знаели процеса на създаването ѝ..

   Формулата включва съставки, смесени в сироп, преставляващ силно концентрирана смес от вкусове, които се смесват само в няколко избрани центрове в света. След като този концентрат е приготвен, той се предоставя на бутилиращите компании по света, които го смесват с други минорни (сравнително незначителни за оформянето на вкуса, някои по-сериозни, поради особенностите на вестните вкусове.) съставки, след което се смесва с газирана вода. Това гарантира пълен контрол на Кока-Кола Къмпани върху качеството, съдържанието и стандарта на продукта.

   Името на Кока-Кола идва от листата от кока и плодовете от кола, използвани като ароматизатор. Основните съставки са вода и захар. Други предполагаеми компоненти са карамелът, кофеинът, фосфорната киселина, сок или масло от зелен лимон и ванилия. Отличителният вкус идва най-вече от смесването на захар и масла от портокал, лимон и ванилия. Останалите съставки променят съвсем слабо вкуса. В наши дни обаче в САЩ Кока-Кола е подслаждана с високо-фруктозен сироп от царевица (HFCS), което „притъпява" вкуса. Кока-Кола със захар все още се продава в Европа.

   По това време напитката получава и името си Кока-Кола. Названието и оригиналният шрифт на изписването му измислил Франк Робинсън - приятел и партньор на Пембъртън.
 
  След смъртта му преуспяващият бизнесмен Аза Кендлър купува рецептата на Кока-Кола от вдовицата му за 2 300 долара. В продължение на десет години Кока-Кола била продавана като лечебна напитка. А на 31 януари 1893 година търговската марка е официално регистрирана в САЩ.
 
  В същата 1893 година млад фармацевт от Ню Берн Кейлъб Bredhem провежда експеримент за създаване на фармацевтична смес от газирана вода, захар, ванилия, редки масла и от кола. Тази необичайна смес под името "Брад напитка" се продавала в аптеките като смях, стягане и храносмилателната напитка.
 
   След пет години напитката е с ново име - "Пепси-Кола". Името е съставено от имената на съставките - пепсин (храносмилателен ензим) и кола гайка.
 
   Четири години по-късно, през 1902 г., Кейлъб Bredhem организира компанията "Pepsi-Cola Company". А за повече от век, "Coca-Cola" и "Пепси-Кола" се борят за титлата на най-популярната напитка в света.
Тагове : Кока кола ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha