ВМРО и КТ „Подкрепа“– полезни и работещи идеи в секторните политики и социалните предизвикателства

ВМРО и КТ „Подкрепа“– полезни и работещи идеи в секторните политики и социалните предизвикателства
Публикация   16:36     18 Март, 2021 /     akcent.bg   /     587

   Кандидатите за депутати на ВМРО в 19 МИР  Галин Григоров  и Росица Георгиева проведоха среща с представители на синдикалните организации от регионалния съвет на КТ „Подкрепа“  в Русе. При спазването на всички противоепидемични мерки,  в дискусионен вариант се проведе задълбочен разговор,  посветен на най-наболелите проблеми на русенските секции към Конфедерацията на труда „Подкрепа“ . Както споделиха представителите на синдиката, членовете на организацията  винаги са били  активни в обсъждането на секторните политики на законодателната и изпълнителната власт, тъй като присъствието на синдиката е в почти всички стопански отрасли и в повечето от сферите на духовността. Това до голяма степен определя и положителното влияние на синдиката върху специфичните отлики на социално-икономическия живот в региона.

   Участниците в дискусията бяха единодушни , че политиките на ВМРО в рамките на досегашната коалиция, както на местно, така и на национално ниво, са дали положителни резултати в три основи насоки: ПОВИШАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ, ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО И СЕРИОЗНА ГРИЖА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. 

    Сред основните темите, които засегнаха изказващите се на срещата, бяха досегашните неоспорими постижения в реформата на образованието, заплащането на учителския труд, необходимостта от модернизиране на материално-техническата база в професионалните училища  и липсата на кадри за бизнеса.

    От русенската секция в синдиката на българските учители  отправиха много въпроси към Росица Георгиева, отнасящи се до преимущественото финансиране на образователния процес и на учителските кадри, като на национално ниво разходите за образование през следващия мандат трябва да достигнат до 6% от БВП. В тези параметри са необходими запазването на темповете на растеж на заплатите на учителите, както и нова визия за детските градини, тяхното финансиране и обезпечаването на образователната система с нови учители, тъй като застаряването в сектора е сериозен проблем.  Коментираха се продължителността на мандатите на директорите на училищата; профилираните паралелки и съживяването на професионалните  гимназии, чийто статут трябва да бъде регламентиран по нов начин, защото това са местата, където се  подготвят така необходимите и вече в остър дефицит  средни специалисти за бизнеса. Квалифицираната работна сила не достига, споделиха участниците в срещата и не скриха разочарованието си от политиките на предишни правителства, загърбили този проблем през годините на прехода.  Сериозни мнения бяха изказани и по отношение на демографската криза.

   Водени от реалността на поставените въпроси и повдигнатите теми, участниците в срещата се обединиха около становището, че ВМРО ИМА МЯСТО В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ, защото нейните представители в законодателната и изпълнителната власт са успели за отминаващия мандат да  задвижат необратимо народополезни инициативи с далечен прицел във времето и в името на бъдните поколения.

   „ВМРО  остава стабилен партньор на синдикатите, защото по много от основните приоритети в програмата на партията ние констатираме доближаващи се или идентични становища и позиции. С оглед на спецификата на нашата промишленост,  в региона се очерта наистина сериозен недостиг на средни специалисти за многото химически предприятия на територията на областта. Липсват още шлосери, стругари, заварчици, и дори и хлебари, колкото и странно да прозвучи това. Нашите бъдещи намерения са да продължим да работим на законодателно ниво за стабилизирането и необратимостта на плавния растеж на доходите, като средната работна заплата в края на следващия мандат ориентировъчно трябва да достигне до 2500 лв. Няма връщане назад, ние ще отстояваме постигнатото дотук. ВМРО разполага с реална визия за бъдещето. Очертали сме ясни политики, за да направим България  просперираща държава в европейското семейство и да бъдем равни сред равните, а не в дъното на класациите. Очевидно можем, защото 300 лв. минимална пенсия звучаха преди четири години като утопия, но тази пенсия вече е факт. Растеж на доходите, без да застрашим от прегряване социалната система, стабилност и сигурност за българското семейство, национален консенсус за  европейската ни външна политика – това са нашите приоритети.“, подчерта Галин Григоров.

   Кандидатът за народен представител Росица Георгиева отговори на десетките въпроси, свързани с развитието на образованието в региона.Тя сподели експертно становище, че въвеждането на мандатност за   директорите на училищата е въпрос, който може да бъде решен по много начини, но най-демократично би било да се въведе атестационна норма за оценка на труда и на тази база да се говори и регламентира определен срок за заемане на длъжността директор.  Според Георгиева следващите народни представители наВМРО от Русе в 45-тия парламент имат и подготовката, и желанието, и професионалната експертиза да работятрезултатно в интерес на българското образование, което заслужава още по-добрихоризонти пред своето развитие .



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha