ГЕРБ обеща магистрали и по-справедлива правосъдна реформа

ГЕРБ обеща магистрали и по-справедлива правосъдна реформа
Публикация   18:24     16 Март, 2021 /     akcent.bg   /     367

   ГЕРБ обяви акценти от предизборната си програма, в която се обещават 100 млрд. евро БВП през 2025 г., 500 евро минимална работна заплата и 1000 евро - средна, 5% от БВП разходи за образование, поне 500 км магистрали и скоростни пътища, "усилия за усъвършенстване на правосъдната система и чрез промени в конституцията" и др.

   Представянето в партийната централа продължи 27 минути без възможност за въпроси на журналисти, а говорители бяха трима настоящи членове на кабинета "Борисов 3" и кандидат-депутати Томислав Дончев, Красимир Вълчев и Деница Сачева, както и отстраненият от правителството заради информации за връзки с ДПС и Делян Пеевски - Владислав Горанов. За събитието бе съобщено два часа преди началото му и 10 минути след като правителствената информационна служба обяви, че премиерът Борисов заминава за Виена за среща с европейски лидери заради недостига на ваксини в ЕС. Малко след като представянето приключи, бе разпространено съобщение за среща на Борисов с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи на летище София.

   Според вицепремиера и кандидат за депутат на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев приоритетна цел е възстановяване на политическия диалог, тъй като предстоят много предизвикателства и турбуленции, а еврофинансирането от 50 млрд. до 2030 г. е голяма възможност. Той говори за три стълба в предизборната програма - продължаване на политиките за модернизация на страната, сред които поне 500 км нови магистрали и скоростни пътища, 4 хил. км пътища от втори клас и 120 хил. семейства с обновени домове; усилия за усъвършенстване на правосъдната система и чрез промени в Конституцията, но и реформи в сектори като образование, здравеопазване, ВиК сектор и публични услуги, в т.ч. 200 млн. лв. за дигитализация на частния сектор; както и целенасочени инвестиции в образование, наука и икономика на знанието като разходите за образование - 5% от БВП, а за висше - 1% от БВП. Накрая обяви, че е възможно нарастване на преките чуждестранни инвестиции с 50%.

    След него говори бившият финансов министър Владислав Горанов, който не е кандидат за депутат на ГЕРБ-СДС, но явно участва в екипа на партията на Бойко Борисов.  Днес той обеща консервативна финансова политика след COVID кризата, запазване на плоския данък и никакви промени в данъчното облагане, влизане в еврозоната от 2024 г., наблягане на екологичния компонент при формирането на местните данъци и данъчни оценки на жилищата "максимално близки до пазара", което на практика означава увеличение на данъчните оценки и от там - на данък сгради и такса смет.

    Образователният министър и кандидат за депутат на ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев обеща 5% от БВП разходи за образование при 4.5% в момента, средните учителски заплати в размер 125% от средната заплата за страната, средни преподавателски заплати в университетите от 140% от средната за страната. Той обяви, че в училищата трябва да се преподава по-малко фактология и повече умения, а учениците и студентите трябва да бъдат подготвени за ерата на мащабните трансформации. После обеща е-библиотека с отворени безплатни образователни ресурси по всички предмети, STEM центрове във всички училища, 100 физкултурни салона и по едно спортно игрище във всяко училище, университетски център за изследване на изкуствения интелект, 10 модерни студентски кампуса и ремонт в поне 25 общежития.

  Накрая говори социалният министър и кандидат за депутат на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, която обеща 500 евро минимална работна заплата през 2025 г., 1000 евро - средна, както и 600 лв. средна пенсия. Тя обяви обучения в дигитални умения на 1.6 млн. души, както и нов Кодекс за социална закрила, който ще допринесе за по-добро подпомагане на 350 хил. семейства и обвързване на социалните помощи с пазара на труда.

   Накрая Томислав Дончев обяви, че с увеличаването на БВП ще се засилят процесите на завръщане на българи от чужбина. Той каза още, че предизборната програма на ГЕРБ е 120 страници и ще бъде качена на сайта на партията днес. После обяви, че екипът на ГЕРБ ще отговаря на въпроси, след като журналистите имат няколко дни да се запознаят с нея.

Тагове : ГЕРБ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha