ВМРО и КНСБ – политика и синдикати в действен диалог и в защита на интересите на работещите българи

ВМРО и КНСБ – политика и синдикати в действен диалог  и в защита на интересите на работещите българи
Публикация   13:53     12 Март, 2021 /     akcent.bg   /     788

    Водачът на листата на ВМРО в 19 МИР Искрен Веселинов и кандидатът за депутат Росица Георгиева проведоха среща с представители на синдикалните организации от регионалния съвет на КНСБ в Русе. При спазването на всички противоепидемични мерки,  в дискусионен вариант се проведе задълбочен разговор,  посветен на най-наболелите проблеми на русенските секции към Конфедерацията на независимите синдикати в България. Трябва да се отбележи, че на територията на русенския регион Конфедерацията на независимите синдикати в България има многобройна членска маса и нейните представители никога не са били безразлични към секторните политики на изпълнителната власт в  стопанските отрасли на социално-икономическия живот в областта. Участниците в дискусията бяха единодушни , че политиките на ВМРО в рамките на досегашната коалиция, както на местно, така и на национално ниво, са дали положителни резултати в три основи насоки: ПОВИШАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ, ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО И СЕРИОЗНА ГРИЖА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. 

    Темите, които засегнаха изказващите се на срещата се отнасяха до: здравеопазването в България и неговите проблеми на територията на област Русе; неяснотите около въвеждането на единните разходни стандарти и нормативната уредба за оценяване на труда на медицинските специалисти; тежкото и не винаги адекватно администриране на социалните дейности; образованието и бизнеса.

            От русенската секция в синдиката на българските учители  отправиха много въпроси към Искрен Веселинов и Росица Георгиева, свързани със запазването на темповете на растеж на заплатите в българското образование; въвеждането на безплатните детски градини за децата от 4  до 6 годишна възраст; мандатността на директорите в учебните заведения; процесите на дигитализация и модернизация на образователния процес. Сериозни мнения бяха изказани и по отношение на демографската криза и недостига на ученици в специализираните и профилираните професионални училища и гимназии. 

    Водени от реалността на поставените въпроси и повдигнатите теми, участниците в срещата се обединиха около становището, че ВМРО има място в следващия парламент, защото нейните представители в законодателната и изпълнителната власт са успели за отминаващия мандат да  задвижат необратимо народополезни инициативи с далечен прицел във времето и в името на бъдните поколения.

    „Направихме всичко, което беше по силите ни, за да се постави началото на решаването на отдавна пренебрегвани въпроси и законодателни инициативи в социалната сфера- ръстът на пенсиите беше необходим, защото другото е незачитане на труда на нашите родители. Ръстът на заплатите на българските учители също беше похвално усилие и ние няма да оставим тези процеси в застой и в 45-тия парламент. Вече имаме необходимите разчети и стратегии, с дългосрочна визия за бъдещето на българското образование и за достойно заплащане на труда на българския учител. Няма да отстъпим назад и във всички останали области на социално-икономическите реформи, които подхванахме и които благодарение на принципната последователност на ВМРО станаха възможни в рамките на управляващата коалиция.“, подчерта Искрен Веселинов.

    Кандидатът за народен представител Росица Георгиева отбеляза, че синдикалните организации в русенските училища са  сред най-диалогичните  и полезни партньори на образователното министерство и на Регионалното управление по образованието в Русе. Георгиева отговори на много от поставените въпроси, като сподели мнение, че най-добре е да се въведат атестационни норми на оценка на труда на директорите на училищата и мандатност в назначенията им. Според нея бъдещите народни представители от ВМРО в следващия 45-ти парламент имат достатъчно натрупан парламентарен и управленски опит и затова могат да продължат да работят успешно в интерес на българското образование, което  има нужда от още по-добриперспективи и хоризонти в своето развитие .

Тагове : ВМРО , КНСБ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha