Вторник, 14 Май 2024

Анализ на ситуацията по отношение на Африканската чума по свинете в България от началото на 2020 г. до момента

Анализ на ситуацията по отношение на Африканската чума по свинете в България от началото на 2020 г. до момента
Публикация   08:30     12 Март, 2021 /     akcent.bg   /     1035

    Африканска чума по домашните свине

   В началото на януари 2020 г. бяха потвърдени две огнищана АЧС в индустриални свинеферми в Шуменска и Варненска области, в технологично свързани стопанства.

  Огнища бяха потвърдени и във ферма тип А (фамилна ферма) в Габровска област, при Източнобалкански свине (ИБС) в Шуменско и в едно лично стопанство в Сливенско.

     През следващите месеци бяха потвърдени още 13 огнища при ИБС, засегнали около 1200 животни от породата.В началото на октомври 2020 г. бе потвърдено огнищена АЧ

  Свиндустриална ферма в село Горно трапе, община Троян, област Ловеч, след уведомление, изпратено от собственика на фермата до Областната дирекция по безопасностна храните в Ловеч, алармиращо за завишена смъртност и наличие на клинични признаци.

   Засегнатото стопанство е индустриална свинеферма със 145 свине майки, 4 нереза и 405 подрастващи свине. Последвалото разследване и засиленият надзор не дадоха никакви факти за по-нататъшно разпространение на болестта нито в епизоотично свързаните стопанства, нито в други стопанства в регионаи страната.

    Оценка и заключения:

   - Наблюдава се положителна тенденция за намаляване на броя на огнищата и засегнатите домашни свине от 2019 г. досега (близо 60% по-малко огнища и по-малко засегнати домашни свине);

  - Повече от половината от засегнатите индустриални свинеферми са възобновили дейността си (от 11 засегнати индустриални ферми, 6 вече са населенинаново);

  - Сценарият от 2019 г. не се повтаря - 2 индустриални ферми, засегнати в началото на 2020 г., 1 - през есента на 2020 г., повечето от останалите огнища са при ИБС;

  - Неблагополучно е положението при ИБС през първата половина на 2020 г., което се обосновава от видаи спецификатана отглеждането им - над 50% от фермите са засегнати от АЧС (от общо 37 ферми през 2019 г. в момента действащи са 15), като по-голямата част от стопанствата с ИБС вече са прекратили своята дейност.

   Към края на февруари 2021 г. в страната няма огнища на АЧС при домашни свине, като мерките се прилагат много стриктно в цяла България.

  Въведени са строги лабораторни и клинични наблюдения, и надзор в свинефермите, включително: клинични прегледи и проверки за биосигурност от официални ветеринарни лекари; клинични прегледи на всяка пратка свинепреди нейното придвижване; седмично вземане на проби и тестване на мъртви свине (кръвни проби 7 дни преди придвижването); изследване на далаци от свине, взети в кланиците.

   В сила са специфични мерки за обектите тип лично стопанство: контрол на регистрацията; опис на фермите, вкл. тези с нерегламентирано свиневъдство; подадени заявления за регистрация на животни и регистриране на стопанствата, в които се отглеждат.

  Процедурите при ново населване на засегнати индустриални ферми продължаватда са в сила. Поради неблагоприятната обстановка в началото на 2020 г.беше наложенанационална блокада на всички свинеферми на територията на България.

  Освен това бяха определени официални ветеринарни лекари, които да изпълняват постоянно служебните си задължения във всяко едно индустриално стопанство до края на март 2020 г.

  Постепенно бе вдигната индивидуално забраната за всяко от индустриалните стопанства и повечето фамилниферми, което бе обосновано на резултатите от официални проверки, клинични и лабораторни доказателства за отсъствие на АЧС в обектите. Разработена бе нова процедура за официален контрол в индустриалните свинеферми, която отразяваща описаните по-горе мерки.

      Оценка и заключения:

 - Отчита се значително намаление (2/3) на популацията на диви свине в България в сравнение с предходни години;

- Наблюдава се положителна тенденция за намаляване на броя на случаите на АЧС в Североизточна България;-В някои райони (особено в югозападната част на страната) все още няма случайна АЧС при дивите свине;-Депопулирани са зоните около свинекомплексите в страната.Наложени са и се изпълняват някои допълнителни мерки за лов сред популацията на диви свине, с оглед на предпазванена популацията от домашни свине. Като такива следва да се посочат:

  - интензивно претърсванезатрупове на ДС в 20-километровите зони около индустриалните свиневъдни стопанства, което се реализира под контрола на регионалните органи на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ);

  - интензивен санитарен отстрел/индивидуален лов в 20-километровите зони около индустриални свиневъдни стопанства, който се реализира под контрола на регионалните органи на ИАГ;

   - финансови стимули за ловци за умъртвени от тях диви свине;-финансови стимули за намерен труп на дива свиня;

  - правила за биосигурност по време на лов-редовни обучения и осведоменост на ловците

    Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“, БАБХ



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha