Понеделник, 13 Май 2024

Нов пик на заразените до след три седмици вещае щабът

Нов пик на заразените до след три седмици вещае щабът
Публикация   16:47     04 Фев, 2021 /     akcent.bg   /     1258

   След три седмици е вероятно в България да се стигне до нов пик на разпространението на коронавируса в страната, заяви председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски на традиционния за четвъртък брифинг за ситуацията с COVID-19 в страната. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък направи прогноза, че през целия месец февруари броят на новите случаи постепенно ще се покачва.

   Мутафчийски припомни цитирани от него данни, че в края на ноември, когато новите заразени в период от две седмици са били 667 души на 100 хил. население (и това предизвика криза в здравната система), до тези нива се стигнало след седем седмици отсъствие на ограничителни мерки (от началото на октомври).

   По думите му "сега нямаме седем седмици, най-вероятно имаме три седмици", защото изходното ниво на вече започналото покачване на данните за нови заразени е много по-високо: през последните четиринайсет дни заболеваемостта в страната е 90 души на 100 хил. население, докато в началото на октомври е била 35 души на 100 хил. население.

    Цифрите показват, че има събуждане

   Мутафчийски и Кунчев очертаха още тревожни според тях тенденции. Генералът заяви, че в понеделник във Военномедицинска академия (ВМА) - болницата, на която председателят на щаба е начело - са приети за лечение 13 пациенти с COVID-19, като доскоро това е бил броят на хоспитализираните за седмица. Той изрази надежда, че "това може да е изолиран случай", но все пак показвал, че "има събуждане" на епидемията в София.

   Мутафчийски каза, че спадът по отношение на броя на смъртните случаи с положителни проби за SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) е бил за кратко време и в този смисъл смъртността не е достигнала плато.

   Колкото и да ми е неприятно да бъда пак в ролята си на лош вестител, аз не мога да спестя факти - това е действителността.

                Постигнатото е много крехко

   Министърът на здравеопазването пък каза, че е доволен от постигнатите резултати от намаляване на заболеваемостта в страната, но оцени, че "постигнатото е много крехко". Той твърди, че развитието на епидемията в столицата (тъй като София отново е в т. нар. червена зона с нови заразени за две седмици над 120 души на 100 хил. население) се следи на дванайсет часа и "във всеки един момент сме готови да предприемем необходимите действия, ако това се наложи".

   Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев не отговори еднозначно на въпрос на "Дневник" на какво се дължи новият ръст, при положение че сериозно разхлабване на мерките не е имало. "Възможно е да се мисли, че е заради движението на хора и внос отвън, възможно е да мислим и за различна степен на спазване на мерките, включително гъстотата на населението, неговата възрастова структура влияят върху тези процеси", заяви Кунчев.

Тагове : щаб , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha