Чехия разследва как ČEZ е продала ТЕЦ "Варна" на Доган

Чехия разследва как ČEZ е продала ТЕЦ
Публикация   22:43     29 Ян, 2021 /     акцент.бг   /     281

   Чешката полиция е започнала в края на миналата година наказателно разследване на обстоятелствата около продажбата от енергийния гигант ČEZ на ТЕЦ "Варна", на която мажоритарен собственик е Ахмед Доган. Върховната прокуратура в Прага е в течение на случая, който се ръководи от екип от град Храдец Кралове.

  Това съобщи пражкото издание Seznam Zprravy, известно с журналистическите си разследвания и фокус върху оригинални новини и анализи за бизнеса и международни теми. Говорителят на ČEZ Ладислав Кржиж казва в публикацията, че все още не знае за полицейско разследване на казуса с българската централа и "нямаме каквито и да било индикации за това".
  Инициативата идва от Пиратската партия на Чехия, която твърди, че от сделката в България компанията е изгубила милиарди крони. Лукаш Вагенкнехт, член на горната камара на парламента, казва, че щетата може да достигне 8.5 милиарда крони (над 326.6 милиона евро). "Това е сума, с която можеше да се построят 60 км магистрала, и резултатът определено не се дължина неблагоприятни обстоятелства, а на подозрителна дейност, която лично съм анализирал в България", обяснява той пред Seznam Zpravy. Държавата е мажоритарен собственик в ČEZ и действията ѝ вероятно са ощетили данъкоплатците, допълва Вагенкнехт.
  • "ТЕЦ Варна" ЕАД бе продадена в края на 2017 г. на "Сигда" ООД на Данаил Папазов - бивш транспортен министър и дългогодишен директор на Пристанище Варна. Броени месеци по-късно фирмата без опит в енергетиката е придобита от Доган, който вече е само почетен председател на ДПС, и централата като част от т.нар. студен резерв на България започва да получава милиони левове от бюджета.
   Разследване на седмичника "Капитал", както и на Антикорупционния фонд (АКФ) от лятото на 2019 г. показа сериозни съмнения за нередности, нарушения и престъпления. Неправителствената организация напомни днес, че е подала по този повод сигнали до Национална агенция за приходите, министъра на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране и ДАНС, както и че информацията на сенатор Вагенкнехт се основава и на тези две разследвания.

   Seznam Zpravy обяснява за читателите си, че чешката компания купува ТЕЦ "Варна" през 2006 г. срещу 206 милиона евро, а други 100 милиона евро са вложени за увеличаване на капитала. "Но експлоатацията на съоръженията не е съвсем печеливша - отчасти заради намесата на българската държава и неблагоприятното регулиране, но и заради зависимостта от внос на скъпи антрацитни въглища", пише изданието.

   Така се стига до решение през 2014 г. централата да бъде спряна и продадена три години по-късно при оценка около 50 милиона евро на фирма на децата на Папазов. През 2019 г. Михалек заявява, че е изненадан, че централата е "превзета от влиятелния задкулисен играч и политик Ахмед Доган, свързан с Русия", и че спряната през 2015 г. ТЕЦ внезапно заработила и започнала да носи печалба.

   Продажбата на централата е прозрачна, ČEZ избра най-изгодната оферта и се оттегли от този бизнес в България със скромна печалба, обяснява говорителят Кржиж. Той посочва, че обектът във Варна трябва да се разглежда в цялост, тъй като част от активите му били прегрупирани."След публикуване на разкритията ни с нас се свърза сенатор Вагенкнехт, който вече беше подал сигнал в Чешката прокуратура. Заедно подготвихме и през ноември 2019 г. подадохме сигнал и до българската прокуратура. С постановление от края на 2020 г. Софийска градска прокуратура прие, че няма данни за престъпления, без да разгледа по същество множеството факти, изложени в сигнала, и без да извърши необходимите процесуално-следствени действия. В момента подготвяме жалба срещу постановлението", заявява Лора Георгиева, старши правен експерт на АКФ, в разпространено съобщение на фонда.

   "И до днес реална институционална реакция по случая "ТЕЦ Варна" в България липсва. Българските институции не виждат множеството "червени флагове" за нередности в цялата схема по закупуването и експлоатацията на ТЕЦ "Варна" и прилежащото Пристанище Езерово. Приветстваме започналото разследване на Чешката върховна прокуратура и се надяваме то да защити интересите и на чешките, и на българските граждани и данъкоплатци", коментира и Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha