Петък, 18 Октомври 2024

Първите дози ваксина за COVID-19 се чакат в България по Нова година

Първите дози ваксина за COVID-19 се чакат в България по Нова година
Публикация   30 Ноемв, 2020   /     akcent.bg   /     493

   Първите дози ваксина срещу коронавируса се очакват в България в края на годината или в началото на новата. Това съобщава здравният министър Костадин Ангелов по време работно съвещание за мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемията, проведено под ръководството на премиера Бойко Борисов, кадри от което се пуснати и във фейсбук профила на премиера.

   Ангелов допълва, че става дума за 125 хил. дози на компанията "Пфайзер", с които ще бъдат ваксинирани първо медиците, възрастните хора в социални домове и учителите. Подчерта за пореден път, че ваксината ще е безплатна и доброволна.

   Посочи, че съвместно с ръководената от главния здравен инспектор Ангел Кунчев структура усилено се работи по план за ваксиниране и се подготвя логистиката за получаването на ваксината, която се нуждае от специални условия за съхранение.

  Междувременно здравният министър отчита и спад на заболеваемостта, макар че такъв се очакваше да дадат новите мерки, въведени от петък вечерта, при това след най-малко две седмици. Той обявява, че над 12 хил. души са излекувани от COVID-19 само за миналата седмица, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост от 1000 случая на 100 хил., като в тази група остават само две области - Габрово и Кюстендил. "Така че сме малко обнадеждени по отношение на натиска, който очакваме върху здравната система, тъй като той бе доста сериозен в София". Обявява още, че в национален план няма недостиг на лични предпазни средства и дезинфектанти, а медикаментът ремдесивир е вече с регулирани доставки и е осигурен за всички български пациенти.

   Премиерът Борисов на свой ред уверява, че ваксините ще са доброволни и безплатни и се разпорежда планът за поставянето им да бъде готов максимално бързо. Ремдесивирът е безплатен за пациентите, има за всички, уверява той с мотива да не се злоупотребявало с него.

   Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha