Коронавирусът Cov-2 предизвиква болестта COVID-19. Тази болест по последни, но не пълни доклади на лекари от целия свят протича с различна климатична карантина – описани са 17-19 такива досега. От безсимтомно заразоносителство до ... тежки, неспасяеми белодробни състояния (липса на дихателен капацитетна белия дроб, поради увредена алвеоларна тъкан ) или мозъчен инсулт.
Всеобща задача е да се предпазим от голяма доза инфекция с вируса, но от друга страна сме длъжни и да поддържаме здравето си в отлично състояние, като спазваме лична хигиена, правим ежедневни разходки на открито сред природата и консумираме здравословна храна. Това ще поддържа имунитета ни в готовност за защита от „всякакви нападатели“ .
Наред с препоръчаните приеми на витамин С, Цинк, Селен, ще си позволя да обърна внимание върху ежедневния прием на биофлавоноиди и Царицата им – аронията. Биофлавоноидите са океан от полезните молекули, които ние си набавяме от растенията, но РЯДКО ДОСТАТЪЧНО! С тази статия ще ви припомя за Царицата арония, която като плод е типична функционална храна.
Химичният състав на Арония меланокарпа (която има най-прекрасните условия за виреене у нас) е детайлно проучен. Всяка година в научната литература има над 600 статии, от специалисти по химия на храните, фармаколози и лекари, които дават нови детайлиза състава и лечебните ефекти на Царицата, наричана още от древноста и „природна лечителка“ .
Плодовете на аронията, се състоят от обвивка и течно съдържание. Обвивката е особено богата на йод, който не присъства в такива концетрации в студено пресования сок.
SARS-Cov 2 eмутирал коронавирус. Когато друг тип коронавирус ви зарази, резултатът е преболедуване като настинка. Обикновеният вирус просто влиза в клетката, но не я потискаи тя остава жива. При развитие на COVID-19 се потиска клетката и клетъчната жизненост.SARS-Cov2 уврежда силно и невъзвратимо клетките. Ето защо е важно да се спре навлизането му в клетките през лигавиците на горните дихателни пътища. „Царицата“ спомага за това по много механизми. Тя е притежателка на най-високо съдържание на полифеноли и специално на антоцианини и процианидини. Лабораторните изследвания на антиоксидантната сила на сока от арония показва рекордни, най-високи стойности-160.62TroloxEquivalents.Сравнен с други 277 подобни „червени“ растения, тези стойности са в пъти по-високи. Освен това, през 2015 г. Namanи съавтори изолират от сушени плодове на арония меланокарпа, двве нови производни на флавоноидите, неизвестни досега – меланодиол 4-О-протокатехуат и меланодоиол. Тези новооткрити единствено в аронията съединения, притежават мощна антиоксидантна активност. Опитите за цитотоксичност показват, че тези молекули не са цитотоксични.
Това е важно за локално приложение на сока. Ако правите ежедневна гаргара и жабурене по 2-3 пъти дневно със сок, ще има директно действие върху вируси и бактерии и ще бъдат унищожени тези, намирщи се в устната кухина и горните дихателни пътища.Може да поставяте капки (от разреден 1:1 с вода сок) в ноздрите,2-3 пъти дневно.
В настоящата ситуация на пандемия от случана COVID-19 приемът на продукти от арония, може да се използва и при пациенти с респираторни инфекции, съвместно със специфичното лечение на инфекцията.
Още научни данни сочат, че приемът на арония действа превантивно, чрез (най-малко) два механизма на имунната система: Активира пътя на клетките макрофаги,които захващат патогените и инхибира освобождаването на много цитокини(предхождащ прием би предпазил от цитокинова буря, при по-тежко протичаща инфекция съсSARS-CoV-2). Приемът на арония увеличава броя на клетките, които са компететните естествени убийци (NK-клетки );повлиява на нарастване броя на лимфоцитите.
Най-много са хронично болните от захарен диеабет, тип 2. Те подлежат на усложнения, при недобре компенсирано заболяване. Приемът на арония, модулира въглехидратния метаболизъм чрез различни механизми, като възстановява целостта и физиологията на бета-клетките на панкреаса, повишаване на активността на освобождаване на инсулин и използване на глюкозата. Много държави произвеждат продукти от арония, най-често студено пресован сок. Но само българския сок от арония, специализарана лаборатория по изследване на иминошуграс в Англия, откри специфичен иминошуграс. Иминошугарс са аналози на химичните съединения захари, в чиято молекула, един азотен атом измества кислородния от ринга на структурата. Тези молекули са отговорни за лечебните свойства на растенията. Първият иминугарс е открит 1976 г. – деоксиножиримицин (DNJ,NM). Следват редица други. Тези молекули (иминошугарс) са инхибитори на алфаглюкозата. Имат доказано действие да компенсират захарния диабет и директно антивирусно действие. Ползите от аронията при диабетно болни са изучени детайлно. Пътят на въздействие започва още от домашно чревния тракт. Повлиява се чревната флора в първите няколко дни, след което и чревните инкретини-глюкагоноподобния пептид-1 (GLP-1) и глюкозозависим инсулинотропен полипетид.
Но каква е „дозировката“на това „лекарството“? Първо, да уточним какви продукти има на пазара и във вашите дворове и домове. Препоръчителни: обикновени, пресни плодчета арония (сезонни);сушени плодчета арония (за ползване целогодишно) ; „брашно“ – сушената арония се прави на брашно; студено пресован сок от пресни, незамразявани плодове арония;леко ферментирал (от естествените дрожди) сок, наречен „вино“ или „витаминозна напитка“; леко изшушено плодче в шоколадова обвивка (шоколадово драже арония).
Непрепоръчителни: „сок“ от арония, но такъв със захар или подсладител и вода (четете етикета много внимателно. Сокове от замразявана арония (няма как да се знае...). Някои „сокове“ съдържат само 5% сок от арония, а надписите на опаковките – АРОНИЯ са огромни). Информирайте се и когато изберете най-доброто, ползвайте само него. Всичките форми са препоръчителниза хора, които ще приемат аронията като храна, без да имат заболяваия. При тях ежедневния прием може да е: една шепа зрънца; 50 мл. сок; 4 чаени лъжички брашно; 100 мл. „вино“; две шепи шоколадови дражета (шега, те са лукс!!!). Аронията може да се смесис малко манастирско кисело мляко и... е готова закуска.
При хора, които подпомагат лекуването на диабет, тази доза е 3-4 пъти по-висока. Същото, но преди всяко хранене – три или четири пъти на ден. Например в 8,12,16 и 20 часа.
При хора, които превантират грип и други възпалителнизаболявания – същото два пъти на ден, преди храна. Сокът е предпочитан и затова, защото с него можете да правите гаргара или капки за директно „дезинфекциране“ на устната кухина и горните дихателни пътища.
И още, и още..за „хубавините“ от приема на арония: Уточнено е,че на на артерии и вени, с което намаляват полепване на тромбоцити върху тях, а от там и образувне на кд атероматозни; не на последно място са нервно-психичните благоприятни ефекти при много от изследваните групи.
Със сигурност може да се направи извод, че приемът на сок от арония няма токсични ефекти. Предозирането му може да има лаксативен ефект, който се прекратява с намаляване на дозата, като това е индивидуално зависимо.
Ето защо аронията се препоръчва като функционална храна със здравен знак(а не хранителна добавка) почти при всички хронични заболяания, както и във възстановителния период след тежки травми, операции, а също и по време на химиотерапия.
Не мислее Короната или COVID-19! Просто си хапвайте Царицата Арония ежедневно.
И... спазвайте социална дистанция – никой да не припарва до вашата Царица.
Д-р Маргаритка Бончева е завършила медицина в МА – София. Работила е като асистент в Катедрата по клинична лаборатория – МА, София (до 1989г) после в Лабораторията на Болница „Лозенец“ София, до 2016 г. От септември 2016 г. е Началник на клинична лаборатория в УМБАЛ „Св.Екатерина“ – София. От 2008г. и досега, е Ръководител на департамента по клинична лаборатория към Медицински Университет – Варна. Притежава ОНС „Доктор“ – 2006г, Доцент – 2008г., Професор - 2016г. Проф. Бончева е Републикански консултант към МЗ по клинична лаборатория от 2013 до 2017г. Експерт – консултант на НЗОК. Изявява многостранни научни интереси – публикации в наши и чужди научни списания, ежегодни участия в български и международни научни форуми. Има богат преподавателски опит.
Източник: Труд
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай