Ангелов: Електронната рецепта е до такава степен готова, че беше представена на експертно ниво

Ангелов: Електронната рецепта е до такава степен готова, че беше представена на експертно ниво
Публикация   09:13     18 Ноемв, 2020 /     akcent.bg   /     592

   Проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, в момента всичко това, което виждаме, е резултат от липсата на реформи много години назад. Това заяви пред БНТ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

   По думите на министъра сега не е моментът за резки движения, основната цел трябва да бъде системата да работи като едно цяло.

   Имаме достатъчно болнични легла, България е една от страните в ЕС, която има най-много легла на човек от населението, но имаме недостиг на лекари и медицински сестри, призна проф. Ангелов и припомни, че от 1 януари заплатите на всеки един лекар ще бъдат увеличени с 600 лева, на всяка една сестра с 300 лева и на всеки един санитар със 120 лева.

   По думите му, COVID-кризата е свалила всички маски и са се видели истинските лица на хората и възможности на системата като такава, а те не са никак добри. Именно натам трябва да насочим нашите усилия. Години нямаше такова инфекциозно заболяване, сега се видя колко малко са инфекционистите, заяви той.

   Здравният министър още веднъж каза, че на национално ниво няма недостиг на медикаменти, но пак отбеляза, че има повишено търсене и презапасяване. Ако е необходимо, държавата ще осигури помощ в логистиката, каза той.

   По повод т.нар. „чисти болници” той каза: Ние ще създадем лечебни заведения, които да обслужват COVID-19 и такива, които да обслужват пациенти без COVID-19. Към тази стъпка ще се премине, когато заболеваемостта е 600 души на 100 000 население. Болниците ще се избират от регионалните щабове, те ще преценят спецификата, защото може някъде това да не е нужно, тъй като няма натиск върху здравната система. До края на тази седмица очаквам областните управители да дадат предложения, след това ние ще ги облечем в заповеди на РЗИ или на здравния министър, едва тогава ще започне реорганизацията на болниците. Трябва да гарантираме достъп и навременна помощ на всички, подчерта Ангелов.

   Колкото до дългоочакваното електронно здравеопазване, електронните рецепти и направления, министърът коментира: Шефът на Информационно обслужване вчера ме увери, че процесът по електронната рецепта е напреднал и до края на годината ще бъде факт. Електронната рецепта в момента е до такава степен готова, че беше представена на експертно ниво.

   Ангелов отговори и на въпроса защо има задръжка по отношение на наличието на лекарства в магазините, защото по думите му безразборната употреба на лекарства, дори на обикновен парацетамол, е опасно за живота и здравето на хората.

   На въпроса дали е готов на пълен локдаун или вечерен час, министърът каза, че пълното затваряне е изключително тежка мярка, а дали въвеждането ѝ ще бъде реално изпълнима е въпрос на анализ. Всяка една мярка е възможна да се случи, но правителството трябва да осигури компенсация на всеки един, пострадал от тази мярка.

   Не ми се е струвало, че до този момент съм изпускал нещата от контрол. За мен подготовката на системата през лятото бепше абсолютно адекватна. България се справя, заключи министър Ангелов. /БГНЕС

 
Тагове : e-рецепта ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha