Вторник, 30 Април 2024

Футуристичният град Неом – с летящи таксита, роботи и енергия от зелен въглерод

Футуристичният град Неом – с летящи таксита, роботи и енергия от зелен въглерод
Публикация   07:30     15 Ноемв, 2020 /     akcent.bg   /     1458

Неговото изграждане ще струва внушителните 500 млрд. долара

   Саудитска Арабия ще строи футуристичен град със всички свръх модерни постижения на техниката до момента. Той е наречен Неом и в него ще летят въздушни таксита, а човешките дейности ще се вършат максимално от роботи. Захранването на този град на бъдещето също ще разчита на различно гориво – зелен водород.

    На ръба на пустинята на Саудитска Арабия до Червено море трябва да бъде построен футуристичен град, наречен Неом. Неговото изграждане ще струва внушителните 500 млрд. долара, съобщава ТВ Европа. Всъщност гpaндиoзният плaн бe oбявeн още през 2017 г. oт лидepa в Pияд пpинц Moxaмeд бин Caлмaн пo вpeмe нa глoбaлнa бизнec ĸoнфepeнция,  пpoвeдена в cтoлицaтa нa Cayдитcĸa Apaбия.

   Планира се градът да стане дом на милиони души. Неом е проектиран като свръхмодерен футуристичен градски ансамбъл, който създава представа за научнофантастична суперпродукция с летящи таксита и интелигентни роботи в домакинството. Предвижда се интегрирането на интелигентни градски технологии. Неом ще  функционира и като туристическа дестинация. Мястото е близо до Червено море и границите на Египет и Йордания, а природата на около избранато място спира дъха с изумителни гледки.

     За захранване на този град Саудитска Арабия ще разчита на различно гориво – зелен водород. Това е безвъглеродно гориво, произведено от вода чрез използване на електричество от възобновяаеми енергийни ицточници, за разделяне на молекулите на водорода от молекулите на кислорода. Това лято голяма американска газова компания обяви, че като част от Неом през последните четири години строи завод за зелен водород в Саудитска Арабия. Заводът се захранва от четири гигавата електричество от вятърни и слънчеви източници на електроенергия, които се разпростират в пустинята.

    Реализирането на проекта за футуристичен мегаполис Неом, който е стълбът на икономическия план на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е изправен обаче пред редица трудности. Отговарящите за проекта „Неом“ заявиха, че 20 000 души трябва да бъдат изселени, за да може да се построи този футуристичен град. Според тях има всички предпоставки първите обекти да бъдат завършени преди 2023 година. Правителството е подготвило за всички изселени освен нови имоти и щедро парично обезщетение.

    Въпреки всички трудности принц Мохамед бин Салман изглежда е решен да продължи с „Неом“, представян като регионалната Силициева долина. Хай-тек градът Неом е перлата в короната на неговата футуристична визия за Саудитска Арабия.

    Πpoeĸтът ce oчaĸвa дa oтнeмe oбщo мeждy 30 и 50 гoдини, нo пъpвaтa фaзa тpябвa дa бъдe зaвъpшeнa дo 2025 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha