Събота, 19 Октомври 2024

Без задължителния отрицателен PCR тест за преустановяване на карантината на заразени

Без задължителния отрицателен PCR тест за преустановяване на карантината на заразени
Публикация   14 Окт, 2020   /     akcent.bg   /     654

  Със заповед на здравния министър Костадин Ангелов изолацията в домашни условия на далите положителна проба за коронавирус вече ще се преустановява автоматично след изтичане на 14-дневната задължителна карантина. Това означава, че вече не е необходим отрицателен резултат от PCR тест, за да може вече да не са в изолация.

   Заявката за отпадането на задължителния досега PCR тест беше направена на брифинга на Националния оперативен щаб миналата седмица. Досега в България се прилагаха препоръките на Световната здравна организация от месец януари, когато в китайската провинция Ухан беше докладвана първата група случаи на атипична пневмония. Първоначалните инструкции за "изчистване" от вируса - а с това и за "освобождаване от изолация" - включваха пациентът да бъде едновременно клинично здрав (т.е. без видими показатели за болест) и да има два отрицателни PCR теста, които са направени в рамките на най-малко 24 часа един от друг.

   В интервю за "Дневник" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че основният аргумент за такова решение е, че има "доста доказателства, че в масовия случай човек е най-заразен в първите пет-шест дни, след това заразността спада и след десетия вече е по-скоро изключение". Кунчев подчерта, че засега не повече от четири страни са намалили продължителността на карантината, но в Европейския съюз държавите се придържат към 14-дневната карантина.

   В днешната заповед на здравния министър е записано още, че хоспитализираните пациенти се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни резултати от образни изследвания. Това важи обаче само за хората, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение.

  Здравният министър позволи още от 14 октомври при провеждане на футболни мачове на Националния стадион "Васил Левски" да се допуска публика до 30% от капацитета на съоръжението. Зрителите ще се настаняват най-малко през две седалки и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м.

   Остава в сила изискването при провеждане на спортни състезания на открито на всички други спортни съоръжения да се допуска публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата до 50%, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и спазване на физическа дистанция от 1.5 м.

Тагове : PCR ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha