Вторник, 30 Април 2024

В парламента се сетиха и за преференциалното гласуване

В парламента се сетиха и за преференциалното гласуване
Публикация   10:03     08 Окт, 2020 /     akcent.bg   /     481

Отцепниците от БСП предлагат да отпаднат прага от 7% и привилегиите за водача на листата

   Изборният кодекс е основна тема в парламента от няколко месеца. Досега обаче въпросът за преференциалното гласуване и ограниченията, които кодексът налага върху него, не бе повдиган - нито от парламентарни, нито от извънпарламентарни партии.

   Този дефицит бе запълнен днес от шестимата депутати, които наскоро се отцепиха от БСП. Те са внесли свои промени в кодекса, с които предлагат два текста от него да отпаднат.

   Според първия на парламентарни избори бюлетините, в които няма отбелязани преференции, се броят като преференция за водача на листата.

   А според втория преференциите за даден кандидат са валидни, ако те са не по-малко от 7% от гласовете, подадени за кандидатската листа.

   Първият текст създава сериозни привилегии за водача на листата, като той на практика не може да бъде изместен. Така волята на партийната централа, която подрежда листата, се оказва по-силна от волята на избирателите, които гласуват.

   Що се отнася до прага на преференциите, то според мнозина експерти преференциалното гласуване не работи ако прагът е по-висок от 3- 5%. През годините е имало предизборни обещания за сваляне на този праг до такива нива, но това така и не се случи.

   Сред експертите има дори идеи за задължително преференциално гласуване - т.е. всеки избирател да е длъжен освен предпочитаната от него партия да отбелязва и предпочитания от него кандидат. Така на практика избирателят ще подрежда листата и ще определя кои от кандидатите да влизат в парламента.

   Преференциалното гласуване в рамките на пропорционалните листи е единствения мажоритарен елемент, който съществува в изборното законодателство.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha