Интересите на прокурорите не съвпадат с тези на главния прокурор

Интересите на прокурорите не съвпадат с тези на главния прокурор
Публикация   08:53     26 Септ, 2020 /     Андрей Янкулов   /     682

   В голяма залуда са колегите от прокуратурата, които смятат, че интересите им като представители на гилдията съвпадат с тези на главния прокурор. И че бранейки него от атаките на по-голяма част от гражданското общество и по-малка част от политическата класа, всъщност бранят себе си.

   Главният прокурор е излъчен от политическото и икономическо статукво,  концентирало у себе си почти цялата власт в държавата, чиито интереси към момента диктуват запазване на съществуващия модел, който, да кажем, устройва и вас.

   Но този модел не може да се запази, неговата промяна е неизбежна.

  И когато настане времето за промяната му, последните хора, за които опитващото се да се прегрупира статукво ще се загрижи, ще сте вие.

   Най-ясната индиция за това е т.нар. проект за нова конституция,  в който набързо беше безкритично прието още по-дълбокото отделяне на прокуратурата от съда - нещо, за което доскоро се късаха ризи, че нямало как да се допусне.

  За да не донесат бъдещите промени още по-лошо състояние на правовата държава дори от сегашното, в обществено-политическия дебат за промените трябва да участвате и вие. Но това не може да стане под крилото и под контрола на главния прокурор, особено в сегашната му персонификация.

   Просто идентифицирането му с вас е във ваша вреда.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha