Храната е едно от най-силните средства за защита от грипа

Храната е едно от най-силните средства за защита от грипа
Публикация   16:39     09 Септ, 2020 /     akcent.bg   /     635

Защо често боледуваме и трудно оздравяваме?

   Грипните вируси са въздушно-капкова инфекция. Във всеки момент може да те налетят. Има сезони, които са по-благоприятни за един или друг вид вируси, има сезони, в които организмът е по-податлив на инфекцията.

   Но има и хора, които много рядко се разболяват, леко боледуват и бързо оздравяват.

   Всеки може да бъде такъв! Стига да положи усилия за здравословен начин на живот!

   Много важен детайл от начина на хранене е приемането на незаменими, екологично чисти и полезни храни. Храната може да е нашето лекарство! Такава храна са плодовете на Аронията, от която се приготвя и прекрасен студено пресован сок със запазване на всичките полезни вещества. Разбира се, трябва внимателно да се четат етикетите и да се търсят производители с дългоодишно доказано качество само от пресни плодове.

   Специалното слънцегреене в нашите географски ширини позволява да се отглеждат храсти с плодове, които имат най-високо съдържание на полезни вещества, в сравнение с другите европейски страни.

   Плодовете на аронията (и съответно сокът, който се приготвя от тях) имат изключително високо съдържание на биологично активни вещества. Това осигурява на този плод заслужено много високо място сред най-ценните лечебни растения. Няма друг плод с толкова високо съдържание на полифеноли (наречени още витамин Р). Пет пъти повече в сравнение с другите червени плодове! Полифенолните съединения – флавоноли, антоцианини и катехини нямат изкуствен заместител. Ежедневено трябва да приемаме известно количество, за поддържане на добро здраве. Те са необходими за работата на всяка една клетка! В човешкият организъм антоцианините имат силен антиоксидантен ефект, който е по-мощен от класическите антиоксиданти – витамин С, витамин Е, бета-каротен. Действието на антоцианините на клетъчно ниво е изучено детайлно и се знаят точните биохимични реакции, за които са необходими. Организма ни е подложен на много вредни влияния (неправилно хранене, липса на движение,  излагане на вредни фактори – тютюнопушене, алкохол, замърсен въздух, замърсена с хлор вода, радиационни облъчвания от антени, уреди и телефони), емоционален стрес и други., които, поддържани в течение на години, водят до, натрупването на специални молекули (цитокини), които активират и задържат оксидативните процеси в клетките (оскидативен стрес на клетката).Променя се изцяло обмяната на въглехидратите и липидите. Така се увреждат постепенно много тъкани и органи – стените на кръвоносните съдове , което е причина за високо кръвно налягане, послезващи инсулт на мозъка или инфаркт на сърцето. Много често се уврежда химическата лаборатория на човека - черния дроб (развива се стеатозна болест и цироза). Такъв организъм е податлив на вирусните инфекции. Всичко това може да предотвратим като намалим хранителния прием като цяло (да намалим теглото си здравословно) и добавяме необходимите биологично активните вещества, съдържащи се в аронията. Аронията действа благоприятно върху обмяната на човешкия организъм, но тя е пагубна за обмяната на вирусите и бактериите, които навлизат в него «неканени». Специален клас от Биофлавоноидите поддържат «бойната готовност» на  имунните клетки – неутрофили и макрофаги, които бързо се справят «на място» с навлязлата инфекция. Друг клас от биофлавоноидите поддържа имунните клетки лимфоцити и те синтезират и дават на организма антитела, за да се справи и по друг начин с инфекцията. Тези процеси за неутрализация на бактериалните и вирусни агенти се развиват за минути, рядко за часове и затова ние трябва да имаме в наличност необходимите вещества за работата на нашите клетки.

   От друга страна чрез плодовете (сока) на аронията ние доставяме на организма си витамини и олигоелементи, без които не е ефективна работата на естествените клетъчни антиоксидантни системи (ензимите супероксиддисмутаза, каталаза, глутатион пероксидаза и глутатион редуктаза); Високото съдържание на витамин С, витамин Е каротеноиди и биофлавоноидите, са важни като екзогенни антиоксиданти. Те реагират директно, без посредничество на ензими със свободните радикали. Ето защо, пак подчертавам, ежедневния прием на 50 мл сок от арония е задължителен за правилно хранене и профилактика на болестите!

   Химичния състав на плодовете от арония е отлично проучен със съвременни аналитични технологии. Установено е съдържание на витамините В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, К и Р (особено в българските реколти). Достатъчни количества от микроелементите калий, калций фосфор, магнезий и желязо и рекордни количества на манган и молибден. Високото съдържание на йод в плодовете (особено в обвивката) е важно за йод дефицитни състояния и за подрастващите организми. От захарите съдържа малко фруктоза  и повече сорбитол, който има естествен лаксативен и диуретичен ефект. Това прави сока, произведен чрез студено пресоване, изключително подходящ за хора, болни от диабет и метаболитен синдром.

   В медицинската научна литература съществуват над 250 научни проучвания за аронията, касаещи няколко направления:

 - разделяне и определяне на всички биологично активни молекули в сока от арония;

 - проследяването на ефекта от приема на сок от арония върху експериментални модели на различни заболявания у опитни животни, най-често опитни мишки.

- проучване въздействието на сока върху клетъчни култури от различни видове злокачествени заболявания;

 -проучване на ефектите на сока върху  клетъчния метаболизъм и генома при опитни клетъчни гултури;

 -ограничен брой проучвания върху хора, с различни заболявания.

  Изследванията са извършени  от учени в Полша, Франция, САЩ, Румъния, България, Япония и др.Така са доказани, известните още от древността протектиращи здравето ефекти от приема на сок от арония. Днес ние ги обощаваме като: антимутагенен (противораков), предпазващ сърцето (кардиопротективен), предпазващ черния дроб от увреда (хепатопротективен), предпазващ стомаха от язви и гастрити (гастропротективен), противовъзпалителен, доказан антимикробен ефект, протекция при радиация, подобряващ утилизацията (усвояване от тъканите и клетките) на захарта при захарен диабет - тип2.

  Ето защо сока от арония се препоръчва като функционална храна със здравен знак ( а не хранителна добавка) почти при всички хронични заболявания, както и във възстановителния период след тежки травми, операции, както и по време на химиотерапия. Водещ и най-важен за всеки човек трябва да е ефекта на профилактика на заболяванията. Както с подбор на естествени, натурално приготвени храни, така и с прием на ПОЛЕЗНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ

     Как да дозираме употребата на сока от арония!

1. Когато сте здрави!

   Приемайте сока като функционална храна, ежедневно по 50-60 мл, приготвени със 150 мл вода или 150 мл кисело мляко или смес от пресен сок от лимон и вода. Допустимо е и с течност от домашен компот. За предпочитане - 15 минути преди храна.

   Общо укрепващият ефект на аронията е благоприятен за бременни жени, деца и спортисти.

2. Като профилактика на често срещани нездравословни състояния, употребявайте сока в двумесечни курсове, три пъти годишно:  В тези случаи приемайте сока ежедневно, в продължение на 60 дни, в доза три пъти по 50 мл (150 мл дневно), приготвен по горе описания начин.Такива състояния са:

- Предразположения или доказани алергични реакции в определени сезони на годината.

- Преди и по време на грипни епидемии.

- Хора, които прекарват повече от 4 часа дневно в работа с компютър; мобилни телефони; пребиваващи в йонизирана среда; работа с потенциално токсични продукти.

- Деца във възрастта на бързо израстващия организъм (12-17 години)

- Когато е имало контакт с инфекциозно болни хора и се предполага възможност за зараза.

- Във възрастта над 55 години.

3. Редица заболявания се повлияват благоприятно от приема на сок от арония: При хора с доказано заболяване, препоръчителния прием е два пъти на ден, по 60 мл  – общо 120 мл, (приготвен по описания по-горе начин), като през месеците юли, август и септември може да се прекъсне приема. Такива заболявания са:

- Сърдечно-съдови заболявания

- Проблеми с мастния и въглехидратен метаболизъм (захарен диабет).

- Хипертония.  

- Хронична обструктивна белодробна болест.

- Хроничен колит и хроничен гастрит

- В периода на възстановяване след тежки остри заболявания.

- По време на химио- и лъче-терапия.

- В следоперативния период при по-тежки операции.

- В периода след мозъчен инсулт.

- Заболявания на повърхностните и дълбоки вени.

- По-лека форма на хемороиди.

- Еректилна дисфункция при мъжете.

- Случаи на затруднена дефекация.

- Хронични болки на опорно-двигателния апарат.

- Заболявания на щитовидната жлеза (без автоимунни заболявания).

- «Безпричинно» главоболие (когато е изключен мозъчен тумор).

- Заболявания на периферната нервна система – ишиас, плексит, възпаление на лицевия нер, дибетна полиневропатия (заедно с алфа-липоевата киселина).

   Общо укрепващият ефект на аронията е благоприятен и при комплексно медикаментозно лечение.

   Модерните фармакологични проучвания представят Aronia melanocarpa като растение с много важен за здравето на човека състав. Биологичната активност на антоцианините, съдържащи се в плодовете на Aronia melanocarpa, включват антиоксидантен, антимутагенен, кардиопротективен, подобряващ въглехидратната обмяна и други ефекти. Редовната употреба на сок от арония в ежедневното хранене на човека, може да го предпази от болести.

   Подходящ за всяка възраст и всеки сезон!

   Наслаждавайте се на освежаващия и полезен сок от Арония- удивителен дар от природата на слънчева България !

Проф. Д-р М. Бончева, д.м.

Начлник Клинична лаборатория

При УМБАЛ «Света Екатерина» - София.

Тагове : грип , храна , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha