Вторник, 14 Май 2024

Проф. Кантарджиев: Закоравелите пушачи по-трудно хващат Covid-19

 Проф. Кантарджиев: Закоравелите пушачи по-трудно хващат Covid-19
Публикация   17:13     06 Септ, 2020 /     akcent.bg   /     507

Според него 90 на сто от българите спазват правилата, а 10 на сто не ги спазват.

   Задълбочено британско проучване показа, че тези, които пушат, са с по-нисък риск да се заразят с Covid-19. Това съобщи директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантаржиев.  Учените установили, че пушенето с години води дотам, че по-малко рецептори на този вирус има в клетките, поясни той. "Рецепторите са тези, които хващат вируса и те влизат в клетките. Пушачите имат по-малко такива рецептори", каза Кантарджиев по Нова телевизия. Според доктора това не означава, че човек трябва сега да хване цигарите. "Но тези, които вече го правят, може да продължат да пушат умерено", допълни той.

   Когато времето застудее, положението с коронавируса ще се влоши, съобщи още професорът. "Няма да се затваряме у дома, но ще се научим да носим маски, за да намалим вероятността да си болен и да предадеш заразата на други хора", коментира той.

   Всички ваксинирани с руската ваксина, която се появи през лятото, са получили адекватен имунен отговор като антитела и като клетъчен имунитет, посочи още Кантарджиев. "Значи има светлина в тунела. Надявам се и другите ваксини, които в момента се в много напреднал етап, да са успешни", пожела той.

   Светът и България разчитат на ваксината срещу Covid-19, която ще се появи, призна Кантарджиев." Това ще стане в късната есен, през зимата или в началото на следващата година. А когато пристигне у нас, тя ще е безплатна. Първи ще я получат хората на първа линия в борбата с инфекцията, а също и рисковите групи - хората над 65 г., хората с хронични заболявания. За съжаление може би тя няма да е подходящата за третата най-ранима група - болните с ракови и исхемични заболявания", допълни той.
   Според него 90 на сто от българите спазват правилата, а 10 на сто не ги спазват. "Не ги спазват хора, които искат да направят впечатление, защото иначе се чувстват незначими", описа той хората, които не желаят да носят маски на закрити обществени места.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha