Излекуваните от COVID-19 в областта са вече 95, 145 са активните случаи

Излекуваните от COVID-19 в областта са вече 95, 145 са активните случаи
Публикация   09:54     06 Авг, 2020 /     akcent.bg   /     449

Окръжната прокуратура в Русе е образувала прокурорска преписка за проверка на дом "Възраждане"

   По данни на Регионалната здравна инспекция на територията на областта са констатирани три нови случая на коронавирус. Става дума за двама мъже съответно на 27 и 43 години, както и една жена на 42-годишна възраст. Всички те са от гр. Русе и се намират в стабилно състояние, като само 27-годишният мъж е хоспитализиран в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Младият мъж е с пневмония, но без други сериозни усложнения.

   Няма нови констатирани случаи на коронавирус на територията на дома за стари хора „Възраждане“. Общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в засегнатото социално заведение остава 91 души, от които 83-ма обитатели и осем души персонал. За съжаление от посочените 83 потребители на социалната услуга с положителен PCR тест за коронавирус смъртните случаи са три. 28 са настанени в лечебни заведения, като 22 от тях са в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“, трима в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ „Медика Русе“, както и още трима в обособения COVID-сектор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. 15 души са безсимптомни и са изолирани във вила „Липник“ в село Николово, която е на Община Русе, други 34 обитателя на дома за стари хора са изолирани на 4-ия етаж на социалното заведение, а трима души без оплаквания, които са били в домашен отпуск остават под домашна изолация. От персонала на дома на болнично лечение продължават да бъдат електротехникът, една от санитарките, както и 63-годишната жена, работеща в социалната институция като трудотерапевт. На 5-ти август медицинската сестра от социалното заведение, която беше заразена с COVID-19, е имала един отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, а вчера й е изтекла карантината. На домашно лечение от работещите там остават една от санитарките и социалният работник.

   Припомняме, че на 3 август по указания на Върховната административна прокуратура Окръжната прокуратура в Русе е образувала прокурорска преписка, по която е разпоредена проверка, касаеща констатирани случаи на заразени с COVID-19  ползватели на социална услуга в дома за стари хора „Възраждане“. В тази връзка заместник областният управител и заместник-председател на Областния оперативен щаб Валентин Колев поясни, че прокурор от Административния отдел на Окръжната прокуратура е възложил проверка, в хода на която Регионалната здравна инспекция в срок от 15 дни следва да представи в свой доклад факти и обстоятелства за приложените противоепидемични мерки в дома за стари хора, осъществения контрол по спазването им и своите констатации за възможните причини за проникване на заразата сред потребителните на социалната услуга. Сред целите на осъществявания надзор е и подпомагане на институциите с допълнителни указания по осъществяваните дейности.

   От самото начало на възникване на епидемичната обстановка в региона и налагането на съответните мерки Областният оперативен щаб е в постоянен контакт и с Окръжната прокуратура, като тя непрекъснато осъществява надзор върху спазването, прилагането и контрола на мерките.

   Сред добрите новини е, че за последните 24-часа броят на излекуваните се е увеличил с още седем души, което означава, че общо излекувани са 95 души, като сред тях е и санитарката от дома за стари хора, която беше поставена под домашна карантина.

   Отчитайки новообявените случаи от днес диагностицираните с COVID-19 в област Русе от началото на пандемията станаха 247, като активните случаи са 145. От тях 49 са на болнично лечение, а другите 96 са под домашна изолация.

   Към момента поставените под карантина в областта лица са 235, а за други 7020 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина, е 7255.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha