Четвъртък, 23 Май 2024

Два нови случая на коронавирус в дом "Възраждане", общият им брой вече е 21

Два нови случая на коронавирус в дом
Публикация   13:52     26 Юли, 2020 /     akcent.bg   /     330

Към момента поставените под карантина в областта лица са 261, а за други 6779 тя вече е изтекла

 

   За последните 24-часа са установени още два случая на коронавирусна инфекция в дом за стари хора „Възраждане“ в гр. Русе. Става дума за мъж на 62-годишна възраст, който работи в социалното заведение като електротехник, както и за жена на 77 години, която е обитател на дома за стари хора, но понастоящем се намира в домашен отпуск. Тя е без оплаквания и затова остава под домашна изолация, но въпреки това състоянието й се следи постоянно. 62 годишният мъж е с бронхопневмония и е настанен за лечение в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“. Така общият брой хора с COVID-19 от дома за стари хора стана 21, като 5 от тях са от персонала, а останалите 16 са обитатели – 8 жени и 8 мъже.

   Припомняме, че петнайсет от домуващите там са хоспитализирани в УМБАЛ „Канев“, а единствено споменатата по-горе 77-годишна жена, която е в домашен отпуск остава под домашна карантина. Всички те са в стабилно състояние, с изключение на един от тях – мъж на 80-годишна възраст, който е интубиран в COVID-отделението за интензивни грижи към Университетска болница „Канев“. От 23-ти юли той беше поставен на кислородна терапия. От персонала шофьорът на линейката и електротехникът са на болнично лечение, като те се намират съответно в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ и в УМБАЛ „Канев“. Двете санитарки и медицинската сестра за момента остават под домашна изолация, тъй като се без някакви сериозни оплаквания. От утре започва поетапно изследване с PCR тестове на всички обитатели на дом „Възраждане“.

   За последното денонощие е констатиран и още един случай на COVID-19 при мъж на 62 години също от гр. Русе, който е хоспитализиран в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. За момента при него не е установена епидемична връзка с някой от останалите случаи на коронавирус в Русенско.

   Както става видно от Единния информационен портал за последното денонощие на територията на областта са регистрирани седем нови случая, но четири от тях бяха обявени още вчера следобед от страна на Областния оперативен щаб. По-конкретно става дума за един мъж на 30-годишна възраст, както и за три жени на 32, 46 и 55 години от гр. Русе. Всички те са от административния персонал на шивашка фирма в гр. Русе. Общият брой на диагностицираните в предприятието остава осем души, както беше обявено и вчера. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова временно е преустановена дейността на фирмата с цел извършване на основна дезинфекция на всички помещения. След представяне на протокол пред РЗИ за извършена дезинфекция от оторизирана фирма шивашкото предприятие ще възобнови дейността си, а това се очаква да стане още утре.

   От активните случаи 45% са мъжете, а жените са 55%, което като бройка е съответно 43 и 52. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 82 са жените, а мъжете са 63, което в проценти е респективно 57% и 43%.

  Към момента поставените под карантина в областта лица са 261, а за други 6779 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина, е 7040.

      По данни на Регионалната здравна инспекция общият брой на диагностицираните с коронавирус от началото на пандемията в област Русе стана 145, като от тях активни към момента са 95.  От активните случаи 59 души се намират на домашно лечение, а останалите 36 са хоспитализирани. Освен споменатите 36 пациенти от областта на болнично лечение е още един пациент от област Търговище, който е в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в Университетска болница „Медика Русе“.

Тагове : коронавирус ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha