Неделя, 22 Декември 2024

Най-често бира се консумира в Русе – 14 пъти месечно, в Плевен -12 пъти, във Варна – 11 пъти

Най-често бира  се консумира в Русе – 14 пъти месечно, в Плевен -12 пъти, във Варна – 11 пъти
Публикация   20 Юли, 2020   /     akcent.bg   /     1718

Продажбите на бира в заведенията са със 60% по-слаби за полугодието

   Над 150 различни марки и стилове пиво се произвеждат в България, като в страната оперират три големи компании и 28 малки и средни предприятия. Общо 96% от консумираната у нас бира е на  членовете на Съюза на пивоварите (СПБ). В тази статистика  влизат и осем лицензионни марки, които включват световни брандове бира на мултинационални компании, съобщиха от браншовата организация в навечерието на професионалния си празник – Илинден.

   Пазарните данни на Съюза показват, че продажбите на бира  за миналата година са  5.4 млн. хектолитра, като портфолиото на пивоварните компании се е разширило с 25 нови марки и асортимента бира. При опаковките обновяването включва 40  кенове и бутилки с нови визии и с по-леко тегло с цел намаляване на екологичния отпечатък на пивоварния бранш.  

   Според отчета на Агенция "Митници" постъпленията от акциз за бира за миналата година са 78.8 млн. лева- с 2.7% под сумата от 2018-а, което кореспондира и на лекия спад в обема на реализираното пиво.  Сериозни остават капиталовите инвестициите в бранша. Те са на обща стойност 42 млн. лева за реновиране на производствената база и въвеждането на зелени безотпадни технологии за опазване на околната среда. За периода 2015-2019 г. общо инвестициите на членовете на СПБ в дълготрайни материални активи надхвърлят 212 млн. лева.

   Над 10 млн. литра е консумираната безалкохолна и нискоалкохолна бира у нас през миналата година, като тенденцията е всяка година този обем да расте. В страните от ЕС като осреднената стойност сегментът на безалкохолните бири е 3 на сто. От всички алкохолни индустрии пивопроизводството е единственото, което  позволява продуктът да бъде с 0% алкохол. Това дава широки възможности да бъдат удовлетворени изискванията на все повече потребители.

   За съжаление поради кризата с Ковид-19, тази година положителните тенденции в пивоварната индустрия са твърде различни. Очаквано, наливното пиво, т.е кеговете, са със силен спад и за шестмесечието на тази година са едва 2% от бирения пазар. Поради намалената покупателна способност на потребителите, стагнираната реализация през заведенията, силно намалелия туристически поток, сегментът на стъклените бутилки също намалява, а на пластмасовите - се увеличава. Запазва се обаче тенденцията за увеличаване на продажбите в кенове.

   Пандемичната 2020 г. постави бизнеса и хората пред редица предизвикателства, затова няма да е изненада, че за първото шестмесечие на тази година продажбите на бира през заведенията  драстично намаляха - с около 60 %, докато обемите, реализирани през  магазинната мрежа са почти на нивата от миналата година. Въпреки кризисната обстановка и сериозния спад в оборотите, в предприятията, членове на Съюза на пивоварите, няма освободени работници и служители. "Точно преди три седмици  със заповед на министъра на труда и социалната политика Браншовият колективен трудов договор за пивоварния сектор беше разпрострян върху всички производители на бира и малц в страната за шести път.  По този начин в бранша не се допуска социален дъмпинг и за абсолютно всички работещи се гарантират коректни трудови практики, безопасни условия на труд и достойно заплащане",  коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза.

   В пивоварната индустрия работят 2100 души. Поради сложната технологичност на процесите и въвежданите ежегодно иновации, в бирените компании  от всички заети лица, 510 са мениджъри и специалисти с висше образование. Други 780 човека са приложни специалисти с  бакалавърска степен и техници с най-висока професионална квалификация.  В групите на помощния административен персонал, машинните оператори и квалифицираните работници са заетите 780 човека.  Едва 30 души са с професии, неизискващи специална квалификация.

   Бизнес  резултатите  не са единственият показател за развитието на пивоварния бранш. Като при всички бързооборотни стоки, отношението на потребителя към продуктовата категория  е ключово за успеха на индустрията. Според омнибусно национално представително проучване от юни тази година, през лятото  бирата е най-често консумираната напитка след водата.*

   Всеки втори българин  (55% от запитаните) твърди, че пие бира поне веднъж седмично.  За 36% от сънародниците ни пивото е подходящо за тях питие, като при активните консуматори това мнение изразяват  60 процента. Всеки пети българин счита, че бирата е съвременен и модерен продукт, а при хората, пиещи кехлибарената напитка поне един път седмично, това е виждането на всеки трети запитан.

   Най-големите биролюбители са на възраст 30-39 г. и 40-49 г., а най-често бира  се консумира в Русе – 14 пъти месечно, в Плевен -12 пъти, във Варна – 11 пъти.  В сравнение с изследванията от предходните години, тенденциите и нагласите на потребителите към категорията не само не са се променили, но в някои аспекти са дори по-положителни въпреки кризата с Ковид-19  и общата стагнация  на бирения пазар.

*Данните за нагласите на консуматорите са от периодични изследвания на маркетинговата агенцията  IPSOS България и от International Reputation Institute.

Тагове : продажби , бира ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha