Министерството на образованието готово и за по-дълго отлагане на матурите

Министерството на образованието готово и за по-дълго отлагане на матурите
Публикация   07:09     06 Апр, 2020 /     akcent.bg   /     550

"В извънредна ситуация сме, не можем да минем без загуби", заяви просветния министър

   Държавните зрелостни изпити след 12 клас засега са планирани на 30 май и на 1 юни. Външното оценяване след 7 клас ще бъде на 13 и на 15 юни. "Това засега е относително малко изместване във времето. Готови сме и за варианти, в които отлагането е по-голямо" - това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за "Нова телевизия".

   В изпитите няма да бъде включен материал, който да не е изучаван от децата, подчерта Вълев. "В момента средно сме на около 70% от материала. Броим и материала, който се усвоява по време на електронното обучение, защото то стартира ефективно за много голяма част от учениците", каза още той.

   По думите му това, което е получено като обратна връзка до момента е, че децата учат дори повече, отколкото в присъствена форма на обучение. "Разбира се има пропуски. До голяма степен синхронното обучение (виртуална класна стая) замества обучението в присъствена форма, но пък не е възможно за всички деца и то през цялото време", каза още той.

  "В края на този месец ще направим проучване кой докъде е успял да стигне. Ще се съобразим и с тези, които са с най-бавно темпо. За тях няма да има материал в изпитите, който не е изучаван", съобщи Вълчев.

  Той пак повтори, че учителите имат избор на програми и платформи за преподаване, но най-подходящо е да ползват електронна образователна платформа. Няма вариант за нулева учебна година, подчерта отново той.

  Той коментира, че езиковите гимназии се справят ефективно с дистанционното обучение. "Дори и нещо да е изпуснато, надяваме се в зависимост от развитието на ситуацията ще имат възможност в оставащите 5-15 дни да компенсират. Езикът и предметите, които се изучават на чужд език се изучават и в условията на самоподготовка", каза министърът на образованието.

  "В извънредна ситуация сме, не можем да минем без загуби. Детските градини не могат ефективно да осъществяват обучение в електронна среда, защото ектраните вредят на тази възраст на децата, пък и основното педагогическо взаимодействие е игровото", каза Вълчев. Той обяви, че утре му предстои среща с националното сдружение на общините, на които ще бъдат обменени добри практики.

  По-голямата част от педагогическият персонал е в платен годишен отпуск, а непедагогическият персонал в някои общини бива използван за други дейности, например социални, при спазване на мерки за тяхната безопасност, но факт е, че не на всички може да се уплътни времето. Учебното време в детските градини ще бъде удължено, за да се компенсира част от изоставането, ще бъдат организирани и дейности по интереси, обясни Вълчев. "Следващата седмица ще има решение за учителите в детските градини, но не може да има пълен работен ден в детските градини", посочи той.

  По думите му университетите също провеждат успешно дистанционно обучение, но проблем е провеждането на практиките особено в медицинските специалности. "Ще бъде необходимо и при тях наваксване след вдигането на карантината. Всички трябва да са настроени да работят повече през лятото", каза Вълчев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha