Понеделник, 13 Май 2024

Какво /не/ знаем за вирусът тип Б? Без ръкостискане, не хващайте дръжки на врати!

Какво  /не/ знаем за вирусът тип Б? Без ръкостискане, не хващайте дръжки на врати!
Публикация   06:58     05 Март, 2020 /     akcent.bg   /     985

В момента боледуват най-вече децата до 14 години и младите хора

    От Националния щаб отчитат сериозно покачване на болните от грипен вирус тип Б. Заболелите са 12 пъти повече, отколкото при предишната грипна вълна, когато циркулираха вирусите от типа Н3.

   "От 10 години за първи път наблюдаваме толкова ускорено развитие на една втора вълна от грип Б. В България е характерно, че различните области имат различна характеристика на грипните щамове. Такова увеличаване на грип Б досега не сме имали", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

  В момента от грип Б боледуват най-вече децата до 14 години и младите хора, отчитат от щаба.

  Грипен вирус тип B засяга основно човека, протича сравнително по-леко и не предизвиква толкова често сериозни епидемии и пандемии. За разлика от тип А мутира в по-редки случаи и затова от него са известни много по-малко разновидности.

   Какъв е инкубационният период на грипа?

   Инкубационният период на сезонния грип (периода от заразяването до появата на първите симптоми) е от 12 до 48 часа. Поданниотепидемиологичнитепроучванияинкубационниятпериоднановиягрипприхоратаедо 7 дни. Човек, след заразяване с грип, започва да го разпространява 1 ден преди изявата на първите симптоми, т.е. все още се чувства здрав, но разпространява вируси сред околните.

   След началото на заболяването това разпространение на вируси от болния може да продължи от 3 до 7 дни, като при деца този период може да е по-дълъг. При някой хора, инфектирани с вируса на грип, може да липсват белези на заболяване, но въпреки всичко те да разпространяват инфекцията в обществото.

             От гледна точка на мерките за профилактика на инфекцията:

1) Без ръкостискане! Използвайте юмрук, лек поклон, лакътя и др.

2) Използвайте само кокалчето си, за да докоснете светлинните ключове. асансьорни бутони и др.. Когато сте на бензиностанция, хващайте дозатора за бензин с хартиена кърпа или използвайте ръкавица за еднократна употреба.

3) Отваряйте врати със затворен юмрук или бедро - не хващайте дръжката с ръка, освен ако няма друг начин да отворите вратата. Особено важно за обществените и търговски врати.

4) Използвайте латексни ръкавици за еднократна употреба при пазаруване, използване на бензиновата помпа и всички други външни дейности, когато влизате в контакт със замърсени зони. Ако ви липсват ръкавици, използвайте дезинфекционни кърпички, включително за избърсване на дръжката и детското столче в колички за хранителни стоки.

5) Когато се приберете у дома или офиса и сте били на място с много хора, измивайте ръцете си със сапун за 10-20 секунди и/или използвайте по-висок от 60% дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

6) Носете винаги със себе си дезинфектант, включително близо до входната врата на дома си и в колата си за употреба след посещение на бензиностанция или докосване на замърсени предмети, когато не можете веднага да си измиете ръцете.

7) Ако е възможно, кашляйте или кихайте в тъкан за еднократна употреба и изхвърлете. Използвайте лакътя си само по изключение. Дрехата на лакътя ви ще съдържа инфекциозен вирус, който може да се предава до седмица или повече!

8) Обикновените хирургически маски за еднократна употреба се използват, за да ви попречат да докоснете носа и/или устата си (докосваме носа/устата си 90 пъти на ден, без да знаем!). Маската няма да попречи на вируса при директно кихане да влезе в носа или устата ви - тя е само за да не докоснете носа или устата.

9) Използвайте таблетки, съдържащи цинк. Доказано е, че тези таблетки са ефективни за блокиране на коронавируса (и повечето други вируси) от умножаване в гърлото и назофаринкса. Използвайте, както е насочено, няколко пъти всеки ден, когато започнете да усещате симптоми на настинка. Най-добре е да легнете и да оставите таблетката да се разтвори отзад на гърлото и назофаринкса.

Тагове : грип тип Б ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha