Четвъртък, 2 Май 2024

И самолети влизат тази година в битката с градушките

И самолети влизат тази година в битката с градушките
Публикация   17:32     13 Фев, 2020 /     akcent.bg   /     627

Обработваемата земя заема 92% от общо използваемата в Русенско.

   През тази пролет се очаква да бъде въведен в експлоатация и седмия радар за наблюдение на метеорологичната обстановка в Северна Централна и Североизточна България на територията на страната. Това стана ясно от проведената днес информационна кампания на Министерството на земеделието, храните и горите, в която участва заместник областният управител Свилен Иванов, заместник-министърът Вергиния Кръстева, както и множество представители на институции на местно ниво, а също и голяма част от земеделските производители.

    Радарът ще бъде разположен край Шумен, като по този начин ще може да заработи изцяло самолетния способ за борба с градушките. Необходимо е да се направи уточнението, че към момента около 22 милиона декара или приблизително 1/3 от обработваемата площ в страната е покрита чрез ракетните площадки за борба с градушките, като те ще продължат да функционират, което означава, че самолетният способ ще се използва само за площите, които не са защитени посредством ракети. За изминалата година на територията на страната от градушки са унищожени общо 98 632 дка.

   Също така от срещата стана ясно, че до края на годината ще бъде създаден доброволен взаимно-спомагателен фонд за обезщетения от градушки. Той ще бъде към Държавен фонд „Земеделие“, но помощи ще получават само фермерите, които са внесли вноски в него.

   Освен това за периода 2019 – 2020 година земеделските стопани в Русенско са получили държавни помощи в размер на малко над 46 милиона лева, като тенденцията през годините е за покачване – от почти 6.4 милиона през 2014-та до 11 013 026 лв. през изминалата 2019-та година.

   Не по-малко внимание беше отделено и на бъдещата обща селскостопанска политика, като България продължава да настоява за по-висок процент обвързана подкрепа, както и за това предложените тавани на директните плащания да бъдат въпрос на избор от съответната държава-членка.

  Посочено беше още, че аграрният сектор за област Русе има съществен принос и съответно брутната добавена стойност, която създава представлява около 6% от общата за всички отрасли в региона, както и че обработваемата земя заема 92% от общо използваемата в Русенско.

Тагове : градушки ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha