Вторник, 30 Април 2024

От април ще ядем хляб без консерванти и оцветители

От април ще ядем хляб без консерванти и оцветители
Публикация   12:26     02 Фев, 2020 /     akcent.bg   /     1006

   Нов стандарт предвижда хляб да се прави само от брашно без генномодифицирана пшеница, без консерванти или оцветители. Така ще се гарантира, че потребителите няма да купуват боядисан хляб. Тези стандарти са за пшенично пълнозърнесто, ръжено и съответните видове хляб, които се правят от тях. Те допълват списъка на досегашните продукти по утвърден стандарт “България” - бял хляб, “Добруджа”, типов, информира в 24 часа.

  „Новите стандарти обогатяват асортимента на съществуващите, които са под логото “България”, заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. 

   Нови стандарти ще гарантират на потребителите, че купуват висококачествен хляб. Няма да се допуска влагане на консерванти и други добавки, освен аскорбинова и оцетна киселина, както и емулгатор и ензими, и то само при технологична необходимост. Брашната се произвеждат от българска пшеница и българска ръж, неподложени на генетична модификация, а хлябовете се приготвят от брашно по утвърден стандарт “България”, произведено в български мелнични предприятия, обясниха експерти от Българската агенция по безопасност на храните пред “24 часа”.

   Пшеница с високи хлебни качества е необходима за брашната по стандарт. За да има право производителят да сложи знака за стандарт за пълнозърнест пшеничен хляб, той трябва да съдържа 60% от същото брашно и 40% от тип “Добруджа”

   И двата вида трябва да са по утвърдения стандарт, направени от пшеница, която не е подлагана на генетични модификации. Може да се добавят течна ръжена закваска, хлебна мая, сол, питейна вода, при технологична необходимост - и добавки. Те трябва да отговарят на изискванията на европейски регламент и могат да са аскорбинова киселина, отбелязана със знак Е300, оцетна киселина - Е260 или моно- и диглицериди на мастни киселини (Е471) или техните естери (Е472).

   „Българските хлебопроизводители работят по традиционни рецепти, които изискват основната суровина да бъде произведена от качествена пшеница. Имаме сериозни притеснения за фалити на зърнопроизводителите. Никой не може да застане срещу природата”, обясни Кукушева.

   „Не може да се стигне до внос. През тази година износът на пшеницата върви с много добри темпове”, коментира земеделският министър Десислава Танева.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha