Неделя, 28 Април 2024

Иван Костов: Борисов не бива да се доверява на преценката на отговорните министри и висшия ешалон на администрацията

Иван Костов: Борисов не бива да се доверява на преценката на отговорните министри и висшия ешалон на администрацията
Публикация   15:37     01 Дек, 2019 /     akcent.bg   /     472

   Премиерът Бойко Борисов трябва сам да вземе решения по отношение на водната криза и да не се доверява на ресорните министри, защото те са част от проблема и ще му представят друга картина, заяви бившият министър-председател на страната Иван Костов пред БНТ. Той посочи водата като проблем на националната сигурност, защото от липсата ѝ страдат хората, екосистемата и индустрията. Изтъкна, че съществуващите стратегии, програми и други нормативни документи предлагат добри решения, но "няма полезни ефекти, защото цялата тази нормативна основа, върху която се гради управлението, не се изпълнява".

   "Министър-председателят, освен ловък политик и комуникатор, трябва да влезе в тази роля на най-висш публичен управител на страната. Той не бива да се доверява на преценката на отговорните министри и висшия ешалон на администрацията, защото този сегмент е отговорен за ситуацията, те ще му представят друга картина. Затова би трябвало той лично да се запознае с тези документи, сам да си състави становище и да реши как да действа и политически, и управленски", заяви Костов. По думите му значителна част от администрацията и дори самите министри проявяват неразбиране и неглижиране на проблемите във водния сектор.

   "Те не разбират и вероятно не са в състояние да наложат изпълнението на тези много добри решения, които са предвидени. Това е много голям проблем и това не сочи само проблеми във водния сектор, очевидно е, че трябва да се огледа настрани", заяви бившият министър-председател. Затова и според Костов премиерът "няма на кого да се довери".

   "Тези пряко отговорни министри – на околната среда и на регионалното развитие, са от коалиционни партньори. Единият от "Атака" предложен, другият от НФСБ. Освен това, там сериозна отговорност носи и министърът на финансите, защото една от основните слабости за неизпълнението на инвестиционната програма за ВиК сектора е недостатъчното финансране. Там се правят големи икономии, за да се намалява бюджетният дефицит или да се прави излишък", каза още Костов. Той изтъкна и че 6-7 министерства са пряко зависими от водния сектор, а Министерският съвет и премиерът са тези, които отговарят за прилагането на законодателството.

  Костов коментира и посещението на Бойко Борисов в САЩ. Определи срещата Тръмп-Борисов като успешна, но посочи, че след нея у нас се е акцентирало върху въпроса за визите, докато в съобщението от Белия дом се говори за националната и енергийна сигурност, корупция, свобода на медиите - проблеми, които са от българския дневен ред.

   "Аз мисля, че най-големият геополитически проблем за нас е излизането на Великобритания от Европейския съ'з", посочи Иван Костов. По думите му въпросът за бъдещето на Европа - за разделението ѝ и за лидерството, става много остър. Според него, ако Европа върви към федерализация, това ще срещне сериозна съпротива.

  "Пита се България каква позиция трябва да заеме. Тя какво иска да бъде - някаква периферия на една федерация, до която достигат много малко финансови средства, или иска да води национална политика, която да защитава собствения си интерес. В рамките на тази общност, но да бъде национална държава", каза още той. Костов коментира и оставката на социалния министър Бисер Петков, която според него е породена от наслояване на нерешени проблеми.

Тагове : Борисов , Костов , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha